Jihlava po dvanácti letech zdraží MHD, zavede půlhodinovou přestupní jízdenku

Trolejbus Škoda 32 Tr v Jihlavě. Foto: Jihlava.czTrolejbus Škoda 32 Tr v Jihlavě. Foto: Jihlava.cz

Seniorům stoupne cena roční jízdenky na trojnásobek.

Nový ceník začne platit od 1. května ve vozidlech Dopravního podniku města Jihlavy (DPMJ). Zastupitelé města včera schválili změnu tarifu, která počítá se zdražením všech typů jízdenek. Největší skok nastane u jednotlivého jízdného.

„Dopravní podnik města Jihlavy musí reagovat na situaci na energetickém trhu. Veškeré vstupní energie výrazně zdražily a také práce řidičů a zaměstnanců podniku je výrazně dražší než před 12 lety,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Připomnělo, že poslední výrazná změna tarifu proběhla u časových předplatných jízdenek v roce 2009 a u jednotlivého jízdného v roce 2010.

Podle zprávy pro zastupitele jen letos zaplatí  dopravce za elektřinu o 90 % více než loni, za plyn o 159 %. Celkem má jít o navýšení o 20,8 milionu korun. Zdražení má přinést zhruba 9 milionů korun navíc.

Nově schválený tarif počítá se zvýšením cen především v rámci jednotlivého jízdného. Jízdné s elektronickou peněženkou na Jihlavské kartě se z 8 korun se zvýší na 10, z 12 na 16 a ze 14 na 19 korun podle počtu projetých zastávek. Zavedením platby bankovní kartou ale ve srovnání se současností zlevňuje prodej jízdenek u řidiče.

Dopravní podnik od 1. května zavede v Jihlavě také novou papírovou přestupní půlhodinovou jízdenku. Vyjde na 22 korun, tato jízdenka nahradí stávající papírovou jízdenku na 5 a více zastávkových úseků, která byla ovšem nepřestupní.

U časového jízdného je zvýšení ceny u nejvíce využívaných předplatných kuponů pro vnitřní pásmo minimální. U roční jízdenky je zvýšení jen o 6,6 % z 3 750 Kč na 3 990 Kč.

Žákovská jízdenka zůstává pro děti do 15 let zachovaná za cenu, kterou zastupitelé snížili od loňského prvního září na 730 Kč/rok. Největší diskuzi vedli zastupitelé o seniorském jízdném. Nakonec schválili navýšení ceny roční seniorské jízdenky ze stávajících 120 korun na 365 korun.

Tagy Dopravní podnik města Jihlavy DPMJ Jihlava zdražení MHD
9 komentářů