Jihlava ani po roce nesměřuje ke stavbě obchvatu, Metrostav soutěž vzdal

Nový sjezd ze silnici I/38 do ulice Romana Havelky v Jihlavě. Foto: SkanskaNový sjezd ze silnici I/38 do ulice Romana Havelky v Jihlavě. Foto: Skanska

Metrostav požaduje zrušení tendru a vypsání nového, kraj chce oslovit druhou firmu v pořadí.

Kraj Vysočina ani po téměř ročním výběrovém řízení nemá zhotovitele jihovýchodního obchvatu (II/602) Jihlavy. Firma Metrostav Infrastructure, která přišla s nejnižší nabídkou, nyní ze soutěže odstoupila. Jako důvod uvádí vlekoucí se tendr a prudce rostoucí ceny materiálů v důsledku války na Ukrajině. Metrostav požaduje zrušení tendru a vypsání nového, kraj chce oslovit druhou firmu v pořadí.

„Například stavební ocel je na trhu aktuálně v potřebném rozsahu nedostupná, a to minimální množství, které na trhu momentálně je, se prodává za čtyřnásobek běžných cen. Násobně zdražilo rovněž asfaltové pojivo a plyn, které jsou potřebné pro výrobu vozovkových asfaltových směsí do silnic a dálnic,“ uvedl Metrostav s tím, že se nedohodl s krajem na kompenzaci rostoucích nákladů.

Trasa jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Pramen: Kraj Vysočina

Trasa jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Pramen: Kraj Vysočina

Stavba obchvatu má již nejméně rok zpoždění. Kraj vybírá zhotovitele už ve druhém tendru, když ten první zrušil. Původní vítěz (rovněž Metrostav Infrastructure) byl vybrán předloni na podzim, po průtazích radní loni na jaře zakázku zrušili a vypsali novou soutěž. Námitky proti vítězství Metrostavu tehdy podaly Eurovia a Colas, přičemž obě firmy se obrátily na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže i podruhé. ÚOHS pak donutil kraj vybírat vítěze znovu.

Jihovýchodní obchvat zahrnuje propojení silnic I/38 (konec stávajícího západního obchvatu Jihlavy) a silnice II/405.

Tagy Kraj Vysočina Metrostav Infrastructure obchvat Jihlavy
Žádné komentáře