Jen devět dní bez obětí. Mrtvých na českých silnicích o prázdninách přibylo

Dopravní nehoda, ilustrační foto. Autor: Policie ČRDopravní nehoda, ilustrační foto. Autor: Policie ČR

Pozitivní trend ubývání smrtelných nehod na českých silnicích, který trval od roku 2015, se letos otočil. Mrtvých znovu přibývá, což

Pozitivní trend ubývání smrtelných nehod na českých silnicích, který trval od roku 2015, se letos otočil. Mrtvých znovu přibývá, což bohužel potvrdily i prázdniny. Zatím předběžné statistiky přinesla organizace BESIP.

Během prázdnin bylo na českých silnicích usmrceno 121 lidí, dalších 479 bylo těžce zraněno a 5 018 utrpělo lehké zranění. Policisté zaznamenali během července a srpna celkem 17 437 dopravních nehod.

Meziročně bylo evidováno o 20 usmrcených více (+ 19,8 %), o 25 těžce zraněných méně (- 5,0 %) a o 16 lehce zraněných méně (- 0,3 %). Loni bylo o letních prázdninách usmrceno historicky nejméně osob, letošní prázdniny měly podobný počet obětí jako v roce 2016.

V červenci zemřelo 55 lidí, v srpnu 66. Nejtragičtějším dnem prázdnin byla sobota 11. srpna, kdy podle předběžných údajů bylo usmrceno sedm osob (3 v Jihočeském kraji, 2 v Jihomoravském a po 1 v Karlovarském a v Olomouckém kraji), dalších šest osob pak bylo usmrceno následující sobotu 18. srpna, pět osob v pondělí 16. července. Pouze v devíti prázdninových dnech si nehody nevyžádaly žádnou oběť.

„Bilance letošních prázdnin potvrzuje, že nejvíce ohroženi jsou nejzranitelnější účastníci silničního provozu – chodci, děti, cyklisté a motocyklisté. Nepříznivou roli sehrálo také velmi horké počasí. Zvýšená únava vede ke ztrátě pozornosti. Příčinou řady letních nehod bylo právě nevěnování se řízení nebo přejetí do protisměru z důvodu ztráty pozornosti,“ říká vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold.

Upozorňuje přitom, že rizikovým obdobím je i zářijový návrat dětí do školy. Řidiči by měli mimo jiné předvídat nečekané chování dětí v okolí škol. Rodiče a učitelé by zase měli dětem připomenout základní pravidla pohybu v provozu.

Za prvních osm měsíců roku bylo v důsledku dopravních nehod v České republice usmrceno 353 osob, o 29 více než loni (+ 9,0 %). Historicky jde o třetí nejnižší počet usmrcených, kdy vloni bylo usmrceno 324 osob (nejméně), předloni pak 343 osob.

Statistika nehod v jednotlivých letech. Pramen: BESIP

Statistika nehod v jednotlivých letech.
Pramen: BESIP

Tagy BESIP nehody prázdniny silnice
10 komentářů