Jel po vyloučené koleji, řekl k tragické nehodě vlaku EC 279 Metropolitan slovenský ministr dopravy

Na Slovensku se střetl vlak EC 279 s autobusem. Zdroj: Facebook.com - Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSRNa Slovensku se střetl vlak EC 279 s autobusem. Zdroj: Facebook.com - Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR

Ve hře je možné selhání lidského faktoru.

Slovenský ministr dopravy Jozef Ráž na tiskové konferenci ke včerejší tragické srážce vlaku EC 279 Metropolitan s linkovým autobusem řekl, že vlak jel po vyloučené koleji. Jak se tam dostal, je nyní předmětem vyšetřování. Ve hře je možné selhání lidského faktoru. Kolej byla vyloučena po nedávných deštích.

„Nehodu způsobilo více faktorů. V první řadě to bylo počasí, které den před ní způsobilo zaplavení a výluku jedné koleje na trati. Vlak, který se na ní objevil, tam neměl co dělat. Předběžné výsledky vyšetřování ukazují, že nedošlo k žádnému technickému selhání. Vše fungovalo tak, jak mělo. Pravděpodobně šlo o individuální selhání lidského faktoru,“ uvedl Ráž.

Šéf Železnic Slovenské republiky (ŽSR) Alexander Sako dodal, že na železničním přejezdu u Nových Zámků projel při spuštěných závorách vlak ve směru na Nové Zámky. Následně se závory zvedly, a do kolejiště vjelo osobní auto a autobus, se kterým se střetl vlak. Jel v opačném směru než ten předchozí.

Nové Zámky na mapě. Zdroj: Google Earth

Nové Zámky na mapě.
Zdroj: Google Earth

„Je to tragická událost. Myslím, že na slovenských železnicích k ničemu takovému ještě nedošlo,“ uzavřel Sako.

Neštěstí si vyžádalo sedm mrtvých a několik raněných. Žádná z obětí neměla být v době nehody ve vlaku. Lokomotiva řady 380 patřila Českýcm drahám (ČD), souprava byla Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Strojvedoucího ČD ošetřili s lehkými popáleninami na místě. Ve vlaku cestovalo asi 100 osob.

Na Slovensku se střetl vlak z Prahy s autobusem, sedm mrtvých

Tagy čd České dráhy lokomotiva 380 lokomotiva řady 380 lokomotivy 380 nehody na přejezdech nehody na železnici slovensko Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
380 komentářů