Jediný osobní vlak na Žizníkovské spojce. „Mácháč“ spojí Liberec a Doksy

Siemens Desiro společnosti Die Länderbahn v Hrádku nad Nisou. Foto: Jan SůraSiemens Desiro společnosti Die Länderbahn v Hrádku nad Nisou. Foto: Jan Sůra

Liberecký kraj spouští v sobotu opět speciální přímé letní železniční spojení Liberce s Máchovým jezerem. Vlak „Mácháč“ je jediným osobním

Liberecký kraj spouští v sobotu opět speciální přímé letní železniční spojení Liberce s Máchovým jezerem. Vlak „Mácháč“ je jediným osobním vlakem, který jede po takzvané Žizníkovské spojce.

Jde již o čtvrtou sezónu speciálního spojení. Kraj provoz objednává u společnosti Die Länderbahn, která na spoj nasazuje jednotku Siemens Desiro, která jinak jezdí mezi Libercem a Rybništěm. Podle zveřejněné smlouvy platí kraj za provoz 94 korun za každý kilometr.

Jde o jediné přímé spojení Liberce a Doks, jinak musí cestující přestupovat v České Lípě. Díky využití takzvané Žizníkovské spojky nemusí vlak zajíždět do České Lípy. Jiný osobní vlak spojku nevyužívá.

Vlaky budou jezdit o víkendech a svátcích, první spoj vyjíždí v sobotu, poslední v neděli 1. září, jde celkem o 42 jízd. Z Liberce odjíždí v 9:43, v Doksech je v 11:03. Zpět vlak odjíždí v 16:57, v Liberci je v 18:26. Spěšný přímý vlak Liberec–Doksy bude stavět jen ve stanicích Liberec, Liberec-Horní Růžodol, Kryštofovo Údolí, Křižany, Rynoltice, Lvová, Jablonné v Podještědí, Mimoň, Božíkov, Staré Splavy a Doksy.

Tagy Die Länderbahn Liberec - Doksy Mácháč Žizníkovská spojka
11 komentářů