Jeden ze tří v republice. Plzeňská knihovna nechá generálně opravit svůj bibliobus

Bibliobus Irisbus Crossway plzeňské knihovny. Pramen: Knihovna PlzeňBibliobus Irisbus Crossway plzeňské knihovny. Pramen: Knihovna Plzeň

Ne všude hrozí bibliobusům vymizení. Iveco nedávno získalo zakázku na dodávku devíti bibliobusů do Chorvatska.

Bibliobus Irisbus Crossway, který od roku 2007 provozuje Knihovna Plzeň, se dočká generální rekonstrukce. Knihovna aktuálně vypsala výběrové řízení na firmu, která práce v předpokládané hodnotě 2,3 milionu provede. Dříve rozšířená služba pojízdných knihoven je přitom v tuzemsku na vymření, vedle bibliobusu Knihovny Plzeň fungují dle dostupných informací už jen dva další bibliobusy Městské knihovny v Praze.

Plzeňský bibliobus má mimo jiné dostat nový lak. Generální oprava čeká karosérii, podvozek, brzdy, elektroinstalaci, motor, převodovku a spojku. Obnovou projde i vnitřní vybavení pojízdné knihovny. Práce by měly proběhnout v období od 1. srpna do 31. prosince.

Novodobá historie plzeňských bibliobusů začíná v červnu 1996, kdy poprvé vyjel bibliobus přestavěný z linkové Karosy C 734. Ten o deset let později dosloužil a v srpnu 2007 jej se souhlasem městské rady nahradil Irisbus z Vysokého Mýta (dnes Iveco).

Dvoučlenná posádka sestávající se z knihovnice a řidiče nabízí zhruba tři tisíce knih a až 50 titulů časopisů. Fond se podle potřeby proměňuje. Bibliobus slouží i při kulturních akcích. Podrobnosti k plzeňskému bibliobusu jsou v brožuře Knihovny Plzeň.

Ne všude přitom hrozí bibliobusům vymizení. Iveco nedávno získalo zakázku na dodávku devíti bibliobusů do Chorvatska: čtyři autobusy Iveco Crossway a pět minibusů Iveco Daily, všechna vozidla v knihovnické úpravě.

Mobilní knihovny jsou často jedinou formou knihovnických služeb pro obyvatele odlehlých oblastí. Vedle rozvážky knih přinášejí také vzdělávací programy pro děti, literární setkání nebo malé výstavy.

A nemusí jít pouze o zapadlé kouty země. „Dnes se pojízdné knihovny po celém světě, včetně naší země, stále více specializují a zaměřují se na nejrůznější zranitelné kategorie uživatelů: děti, starší osoby, méně pohyblivé osoby a osoby se zdravotním postižením, obyvatele pečovatelských domů a nemocnic nebo osoby v nápravných zařízeních. Poskytují jim tak kromě knihovnických služeb i základní sociální služby,“ uvedla Grozdana Ribičić, ředitelka Městské knihovny Marka Maruliće ve Splitu.

Bibliobus Irisbus Crossway plzeňské knihovny. Pramen: Knihovna PlzeňBibliobus Irisbus Crossway plzeňské knihovny. Pramen: Knihovna PlzeňBibliobus Iveco Crossway pro chorvatské knihovny. Pramen: Iveco BusBibliobus Iveco Crossway pro chorvatské knihovny. Pramen: Iveco BusBibliobus Iveco Crossway pro chorvatské knihovny. Pramen: Iveco BusBibliobus Iveco Crossway pro chorvatské knihovny. Pramen: Iveco Bus
Tagy bibliobusy Irisbus Crossway Knihovna Plzeň
2 komentáře