Je to vydírání, kritizují Pařížané zdražení MHD během olympiády. Tisk jízdenek se neupraví, lidé si musí koupit dvě

Prodej jízdenek u řidiče autobusu v pařížské MHD. Foto: AUT / FNAUT IDFProdej jízdenek u řidiče autobusu v pařížské MHD. Foto: AUT / FNAUT IDF

Od 20. července se v Paříži zvedne cena jízdenek na městskou dopravu až na dvojnásobek.

Pařížský dopravní podnik (RATP) čelí kritice za cenová opatření, která připravil na nadcházející letní olympijské hry. Během nich se pro cestující zvýší cena jízdenek na metro o více než 85 % a jízda autobusem podraží dokonce na dvojnásobek.

RATP oznámil, že od 20. července, tedy šest dní před zahájením her, jízdenka na jednu cestu v metru zdraží z 2,15 eur na 4 eura a jízdenka na městský autobus se zdvojnásobí z 2,50 eur na 5 eur, a to až do 8. září.

Zdražení tvrdě kritizují odboráři dopravního podniku ze svazu CGT, který sdružuje řidiče autobusů a tramvají. „Pro nás toto zvýšení cen jízdenek neodpovídá naší představě o veřejné službě a na takovou celosvětovou událost nám to přijde trochu jako vydírání turistů i místních cestujících,“ uvedl šéf svazu Sami Kennouzi pro britský deník The Guardian.

Představitelé města však argumentují, že zvýšení tarifů se většiny pravidelných cestujících nedotkne, protože mají časové kupóny, jejichž cena se nezvýšila. Těm, kteří průkaz nemají, pak radnice doporučila, aby si dlouhodobé jízdenky do 20. července pořídili.

Dvě jízdenky na jednu jízdu

Sdružení cestujících ve veřejné dopravě však nyní na síti X upozornilo na další komplikaci dočasného zdražení jízdného. Dopravní podnik totiž nepočítá s tím, že by nechal upravit systém tisku nových jízdenek prodávaných v autobusech u řidiče. Lidé si tak budou muset koupit automaticky dvě.

RATP plánuje, že řidič vydá dvě jízdenky, ale jednu z nich roztrhá,“ uvedlo sdružení rozhořčeně.

Tohle je prostě podvod! Začínám mít toho cirkusu kolem olympijských her plné zuby,“ napsal k tomu jeden z diskutujících. Další pak upozorňovali na to, že pro řidiče bude silným lákadlem inkasovat pět eur, ale vydat jen jednu jízdenku v původní výši 2,50 eur a zbytek si nechat.

Dopravní podnik RATP pro deník Le Figaro své rozhodnutí k netradičnímu postupu potvrdil. Podle něj se tím vyhne nutnosti tisknout nové jízdenky se zvláštním olympijským jízdným.

Popřel však, že by druhou jízdenku musel řidič po vydání znehodnotit. „Bude nutné zakoupit a validovat obě jízdenky“, cituje RATP televize TF1.

Postup potvrdil i regionální organizátor dopravy, společnost Île-de-France mobilité. „K dispozici budou dvě jízdenky odpovídající dvojnásobku jednotkového jízdného. Obě budou muset být potvrzeny,“ zdůraznila společnost.

Cestující kritizují postup také kvůli tomu, že je tisk dvou jízdenek ekologicky nešetrný. Podle dopravního podniku se však jedná o „nouzové řešení“ a jízdenky prodávané řidičem prý představují méně než dvě procenta celkových prodejů.

Cestujícím mohou tuto komplikaci vedle nákupu časové jízdenky obejít také prostřednictvím nákupu SMS jízdenky. Ty jsou však v Paříži dostupné pouze klientům francouzských operátorů a turisté je tak většinou využít nemohou.

Pro návštěvníky olympiády organizátoři obecně doporučují zakoupit si časovou jízdenku Paříž 2024 za 16 eur na den nebo 70 eur na týden.

Tagy ceny jízdenek metro v Paříži Paříž
20 komentářů