Japonské ANA nakoupí 48 nových letadel, větší zakázku získal Boeing

Airbus A321neo společnosti All Nippon Airways. Foto: AirbusAirbus A321neo společnosti All Nippon Airways. Foto: Airbus

Největší japonské aerolinky All Nippon Airways (ANA) dnes oznámily výraznou obměnu své flotily úzkotrupých letadel. Do roku 2025 koupí celkem

Největší japonské aerolinky All Nippon Airways (ANA) dnes oznámily výraznou obměnu své flotily úzkotrupých letadel. Do roku 2025 koupí celkem 48 nových boeingů a airbusů. Současně firma oznámila koupi minoritního podílu ve Philippine Airlines.

Z boje o zakázky pro japonského dopravce vyšel lépe Boieng: dodá celkem 30 letadel 737 MAX 8, zatímco Airbus získal zakázku na 18 strojů A320neo. Letadla mají být dodána mezi roky 2021 až 2025.

Podle tiskové zprávy jde o rozhodnutí, které reaguje na ekonomický růst Asie a celkový růst poptávky. Pro Boeing jde o první zakázku na nové 737 MAX v Japonsku. Nahradí stávající Boeingy 737 NG, součástí objednávky je i opce na dalších deset kusů.

Airbusy A320neo už ANA ve flotile mají, dopravce se rozhodl jejich počet ještě navýšit. ANA byly například prvním zákazníkem pro A321neo. Využívat je má i nízkonákladová značka ANA Peach.

ANA dnes neoznámily jen nákup letadel, ale současně i akcií jiných aerolinek. Firma koupila od největšího akcionáře filipínského národního dopravce Philippine Airlines Lucio Tana podíl 9,5 % za 95 milionů dolarů. Obě aerolinky prohloubí vzájemnou spolupráci na letech mezi Japonskem a Filipínami.

Tagy Airbus All Nippon Airways boeing
Žádné komentáře