Jako v Rakousku? ŘSD o prázdninách zprovozní první korporátní záchody

Korporátní záchody ŘSD, vizualizace. Pramen: ŘSDKorporátní záchody ŘSD, vizualizace. Pramen: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic učiní v létě malý krok k dohnání zatím nedostižného rakouského vzoru Asfinagu. Na odpočívce Kurovice na

Ředitelství silnic a dálnic učiní v létě malý krok k dohnání zatím nedostižného rakouského vzoru Asfinagu. Na odpočívce Kurovice na obou stranách dálnice D55 zprovozní první korporátní toalety, které by měly být vzorem i pro další odpočívadla.

„Otevřena by měla být ještě v průběhu letních prázdnin. Jedná se o pilotní projekt,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Součástí vybavení má být i automat na nápoje včetně kávy, nabíjecí box na mobily a dětské hřiště. „Jde o první zprovoznění v minulosti postavené odpočívky,“ řekl mluvčí. Přiznává přitom, že se ŘSD inspirovalo v Rakousku a Německu.

Rakouský ASFINAG je pro české ŘSD zatím nedostižný vzor. Pramen: ASFINAG

Rakouský ASFINAG je pro české ŘSD zatím nedostižný vzor.
Pramen: ASFINAG

Záchody korporátního modelu ŘSD by se měly na české dálniční síti šířit. „Budou nasazovány jako primární obslužná zařízení na malé odpočívky, například na D1 Stranécká Zhoř vlevo nebo Rohlenka vlevo, a pro zvýšení rozsahu služeb se s nimi počítá na vybraných středních a všech velkých odpočívkách,“ doplnil Studecký.

Dělení na malé, střední a velké odpočívky představilo ŘSD nedávno společně s novými standardy. Velké budou disponovat čerpací stanicí a restaurací, místy pro posezení a dětským hřištěm. Osobním autům nabídnou nejméně 50 míst, autobusům osm a kamionům nejméně 70 stání. Střední odpočívka bude mít pumpu nebo stravovací zařízení, míst bude nejméně 30/4/15. Malá odpočívka bude mít WC a místo pro posezení, nabídka parkovacích míst bude 25/4/0.

Dnes odpovídá standardu 21 odpočívek, v roce 2025 to má být 86, v roce 2040 pak celkem 156 odpočívek.
ŘSD chce postupně zvyšovat i počet parkovacích míst pro kamiony. Letos jich má přibýt 207. Dnes odpočívadla nabízejí 2660 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších 1560 stání podle údajů ŘSD chybí.

Tagy D55 dálnice odpočívka ŘSD Top záchody
18 komentářů