Jako hejno ptáků. Airbus vybral dopravce na testování úspornějších letů

A350-900 v barvách SAS. Foto: SASA350-900 v barvách SAS. Foto: SAS

Let dvou letadel blízko za sebou má pomoci snížit spotřebu paliva až o deset procent.

Airbusy A350-900 leteckých společností Frenchbee a SAS Scandinavian Airlines provedou první testovací lety pro nový pokus Airbusu. Výrobce letadel chce vyzkoušet, zda lety v těsné vzdálenosti za sebou nepovedou k úspoře paliva.

Výběr obou dopravců včetně tří poskytovatelů navigačních služeb. DSNA (Direction des Services de la Navigation Aérienne ve Francii), britského řízení NATS a celoevropského Eurocontrolu, oznámil Airbus v tiskové zprávě. Projekt má název fello’fly a je inspirovaný chováním ptáků při dlouhý letech.

Podle Airbusu by bylo vhodné, aby dvě letadla létala v těsné blízkosti za sebou, protože druhé letadlo nebude mít takový odpor vzduchu jako první. Podobný jev je znám například z cyklistiky, kde jezdec v čele pelotonu musí vyvinout podstatně více energie než ten v závěsu. Airbus v projektu odhaduje, že by se mohla spotřeba paliva při takovém letu snížit o 5–10 %.

Infografika k novému projektu Airbusu na snižování emisí. Foto: Airbus

Infografika k novému projektu Airbusu na snižování emisí. Foto: Airbus

Airbus oznámil, že testování chce začít příští rok se dvěma letadly A350, v provozu by se podle Airbusu mohla tato technologie objevit v polovině příští dekády.

Spotřeba letadel za poslední roky výrazně klesla, především díky používání lehčích kompozitních materiálů i jinému designu, úspornější provoz ale absolutní vliv na životní prostředí nesnižuje kvůli velkému nárůstu letecké dopravy.

Airbus se v přírodě inspiroval i dříve, například představil letadlo s pohyblivými konci křídel, vzorem se stal albatros. První testování má proběhnout ještě letos, pokračovat má během příštího roku. K testu dojde nad Atlantickým oceánem.

Schéma letu dvou letadel za sebou, jak si je představuje Airbus. Foto: Airbus

Schéma letu dvou letadel za sebou, jak si je představuje Airbus. Foto: Airbus

Tagy Airbus fello’fly Frenchbee SAS
27 komentářů