Jabloneckou MHD převezme BusLine, nikdo jiný nemůže od soboty jezdit

MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: www.iidol.czMHD v Jablonci nad Nisou. Foto: www.iidol.cz

Provoz městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou převezme od soboty 26. ledna společnost BusLine LK. Vystřídá tak Dopravní podnik

Provoz městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou převezme od soboty 26. ledna společnost BusLine LK. Vystřídá tak Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Ten svoji činnost s výjimkou tramvajové linky z Liberce do Jablonce v druhém největším městě v Libereckém kraji zcela ukončí.

„Společnost BusLine LK je v tuto chvíli jediná, která je reálně schopná od soboty zajistit provoz, proto připravujeme podpis smlouvy pouze s ní,“ řekl předseda Dopravního sdružení obcí Jablonecka (DSOJ) a starosta Rychnova u Jablonce nad Nisou Tomáš Levinský. DSOJ oslovil ještě Autobusovou dopravu Podbořany a Arrivu, ty ale oznámily, že v sobotu nestihnou vyjet.

Pro cestující nepůjde na první pohled o žádnou změnu: autobusy BusLine už v Jablonci MHD zajišťují, jen pod hlavičkou DPMLJ.

Rámcová smlouva na zajištění provozu mezi DPMLJ a DSOJ platí sice až do konce roku, společnost BusLine jezdící pro DPMLJ v Jablonci ale vypověděla smlouvu loni v létě a její platnost vyprší v pátek. DPMLJ nesehnal za firmu náhradu. Do soutěže se sice přihlásila společnost Autobusová doprava Podbořany, soutěž ale skončila u antimonopolního úřadu.

Zástupci Liberce a Jablonce a DPMLJ a DSOJ se dnes dohodli, že smlouva na zajištění MHD v Jablonci k pátku skončí, právní zástupci mají do té doby vyřešit její textaci. DPMLJ  v ní chce garance, že nebude DSOJ požadovat žádné možné škody za její ukončení, zástupci DSOJ v ní chtějí podle Levinského „objektivní soupis situace“. Důvodem je skutečnost, že přímé zadání bez soutěže společnosti BusLine LK musí mít zákonem stanovené důvody, DSOJ se bude zřejmě odvolávat na časovou tíseň. „Prioritou je, aby v sobotu dál jezdily autobusy,“ dodal Levinský.

Podle něj by cena za kilometr neměla být vyšší než kolik nabídla Autobusová doprava Podbořany v tendru pro DPMLJ. Přesnou částku zatím neuvedl.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou Dopravní sdružení obcí Jablonecka DPMLJ DSOJ MHD Jablonec nad Nisou Top
11 komentářů