Jablonec kvůli uzavírkám zavede na žádost seniorů novou městkou linku

Pohled na tramvajovou trať v Jablonci nad Nisou z Tyršových sadů do ulic Budovatelů a Poštovní. Foto: Petr Vitvar / www.mestojablonec.czPohled na tramvajovou trať v Jablonci nad Nisou z Tyršových sadů do ulic Budovatelů a Poštovní. Foto: Petr Vitvar / www.mestojablonec.cz

V Jablonci nad Nisou bude od července dočasně jezdit nová linka MHD číslo 123. Má vyplnit chybějící dopravní spojení, které

V Jablonci nad Nisou bude od července dočasně jezdit nová linka MHD číslo 123. Má vyplnit chybějící dopravní spojení, které zmizelo kvůli stavbě na křižovatce ulic Poštovní a Budovatelů. Jezdit bude jen do ukončení stavby, tedy nejdéle do listopadu letošního roku.

Město vznik nové linky oznámilo v tiskové zprávě. Vysvětluje to žádostmi seniorů bydlících v lokalitě ohraničené ulicemi Na Vršku, Liberecká a Budovatelů. Až do konce května využívali zdejší obyvatelé pro cesty do centra náhradní autobusový spoj za tramvajovou linku č. 11, po skončení výluky ale přestal jezdit. „Nejbližší zastávka je pro tuto věkovou kategorii špatně dostupná, a to v ulici 28. října, kam je odkloněna část městských linek po dobu uzavírky, nebo u zimního stadionu,“ řekl ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar.

Kvůli tomu vznikne nová polookružní linka 123, která spojí autobusové nádraží s ulicí Liberecká. „Rada města návrh odsouhlasila, linka vyjede 1. července a jezdit bude do konce uzavírky ulice Budovatelů, což by mělo být zhruba do listopadu tohoto roku,“ říká primátor Jablonce Jiří Čeřovský.

Linka 123 bude mít v pracovní dny pět spojů a jeden o víkendu. Jezdit bude z autobusového nádraží se zastávkami v Kamenné ulici, u kina Radnice, divadla, v opačném směru ze zastávky Liberecká, kterou jinak převážně využívají autobusové spoje X11, pojede do zastávky v ulici 28. října, u obchodní akademie na Horním náměstí, odkud se vrátí zpět na autobusové nádraží. K otáčení využijí autobusy okružní křižovatku u Brandlu.

Nový dočasný spoj vyjde Dopravní sdružení obcí Jablonecka na 126 tis. korun, které Jablonecká dopravní našla v úsporách z upravených letních jízdních řádů. Během nouzového stavu spojeného s pandemií koronaviru JD radikálně omezila provoz linek MHD. Tím od března do konce června uspořila v Jablonci nad Nisou 2,5 mil. korun.

Tagy Jablonec nad Nisou Jablonecká dopravní
5 komentářů