Iveco na konci rekordního roku vyplatí bonus až 19 tisíc

Výroba autobusů ve vysokomýtském závodě Iveco Czech Republic. Foto: IvecoVýroba autobusů ve vysokomýtském závodě Iveco Czech Republic. Foto: Iveco

K novému rekordu míří letošní produkce společnosti Iveco Czech Republic. Největší tuzemský výrobce autobusů loni vyrobil 4104 autobusů, letos se

K novému rekordu míří letošní produkce společnosti Iveco Czech Republic. Největší tuzemský výrobce autobusů loni vyrobil 4104 autobusů, letos se podaří výrobu nejspíše o pár jednotek až desítek autobusů překonat.

Závěr roku ale přinesl firmě komplikace: část zaměstnanců požaduje speciální odměny a svolávají kvůli tomu protestní akce. Firma i kvůli tomu poprvé zveřejnila některé benefity pro zaměstnance.

Ve Vysokém Mýtu pracuje zhruba 3700 lidí, letos se výroba rozšířila i o turistický model Evadys a zcela nový Crossway Low Entry na zemní plyn (CNG) a Crossway Low Entry ve velkokapacitním třínápravovém provedení o délce 14,5 metru. Pro Iveco by měl být letošní rok i nejúspěšnější na českém trhu: zatímco loni dodala na domácí trh od ledna do listopadu 176 vozidel, letos je to už 266.

Vztahy mezi částí zaměstnanců a vedením se za dva týdny přiostřily. Někteří zaměstnanci mají pocit, že za výborné výsledky firmy by si zasloužili ještě další mimořádnou prémii a kvůli tomu proběhly už dvě demonstrace. Navrhla je odborová organizace OS KOVO. „Počet vyrobených vozů má v posledních čtyřech letech zvyšující se tendenci a podíl na těchto rekordních výsledcích mají všichni zaměstnanci, i přes zvyšující se nároky na ně kladené,“ řekl Orlickému deníku předseda základní odborové organizace KOVO Karosa Bohuslav Vítek.

Firma ve svém prohlášení upozornila, že postupuje podle letos na jaře uzavřené kolektivní smlouvy. Podle ní mzdy stouply v průměru o 9 %. „Zaměstnanci společnosti Iveco CR pobírají mzdy, které jsou výrazně nad průměrem České republiky. Od dubna dokonce navýšené v průměru o 9%,“ uvedla společnost v prohlášení.

Před Vánoci firma ještě vyplatí odměnu, která je součástí benefitů sjednaných v kolektivní smlouvě. Zaměstnanec, který ve firmě odpracoval celý rok, obdrží motivační bonus, který letos bude činit průměrně 17 320 Kč, přičemž velkému počtu 1 338 zaměstnanců dokonce bude vyplaceno 19 250 Kč. Iveco navíc upozornilo na další benefity, například pět dní dovolené navíc nebo slevu na nákup vozidel skupiny Fiat či příspěvky na stravování.

Od 1.března 2019 výrobce autobusů z Vysokého Mýta mzdy svých zaměstnanců znovu navýší. Dvouletá kolektivní smlouva počítá s tím, že dojde ke zvýšení mezd v průměru o 7,2 %.

Tagy Iveco Czech Republic
6 komentářů