Instalace Wi-Fi do 338 vozidel Českých drah finišuje, cenu dopravce tají

Lokomotiva řady 162 v čele rychlíku z Děčína po příjezdu na pražské hlavní nádraží. Foto: Jan SůraLokomotiva řady 162 v čele rychlíku z Děčína po příjezdu na pražské hlavní nádraží. Foto: Jan Sůra

Společnost ČD – Telematika dokončuje velkou zakázku na vybavení 338 železničních vozů Českých drah technologií bezdrátového připojení k internetu. Všechny

Společnost ČD – Telematika dokončuje velkou zakázku na vybavení 338 železničních vozů Českých drah technologií bezdrátového připojení k internetu. Všechny vozy mají být hotové do konce listopadu.

ČD – Telematika to oznámila v tiskové zprávě. Firma ovládaná většinově Českými drahami získala zakázku od společnosti DPOV, stoprocentní dcery státního dopravce. V minulosti České dráhy dodavatele Wi-Fi do svých vozů soutěžily, v posledních letech tuto práci zadávají napřímo DPOV.

„Projekt byl náročný hlavně z pohledu koordinace a dodržení termínů. Termín poslední dodávky byl zasmluvněn na srpen 2019 a ukončení celého projektu je plánováno na listopad 2019. V současné chvíli technici z DPOV aktivují namontované technologie tak, aby cestující mohli službu WI-FI připojení dodanou společností ČD – Telematika začít co nejdříve využívat,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského České dráhy využívají synergii vycházející z činnosti celé skupiny a instalaci WiFi realizují in house prostřednictvím svých dceřiných společností. „Konkrétně dodavatelem této zakázky z roku 2018 na instalaci WiFi do více než 300 rychlíkových vagónů je pro nás DPOV,“ dodal Šťáhlavský. V minulosti pokutoval dopravce za chyby v soutěži na dodávku wi-fi do railjetů antimonopolní úřad. České dráhy odmítly zveřejnit, kolik je tato zakázka stojí. „V případě projektů in house realizovaných uvnitř skupiny České dráhy tento údaj nezveřejňujeme,“ dodal Šťáhlavský.

České dráhy aktuálně nabízí bezdrátové připojení k internetu ve více než tisícovce spojů, v posledním půlroce hlavně rozšířily tyto služby do rychlíků. Služba je nyní dostupná v označených vozech rychlíků Rožmberk a Bezdrev na lince R 11 Plzeň – České Budějovice – Jihlava – Brno, v rychlících Slezan linky R 8 z Brna přes Přerov a Ostravu do Bohumína, v rychlících Vltava a Lužnice z Prahy do Tábora, Veselí nad Lužnicí a Českých Budějovic a také v rychlících linky R 9 Vysočina Praha – Havlíčkův Brod – Brno. Podle nových smluv s kraji budou Wi-Fi rozšiřovat i například do motorových vozů řady 810.

Tagy ČD-Telematika České dráhy DPOV internet ve vlaku wi-fi
74 komentářů