Hrozba kolon kvůli mýtu trvá, CzechToll nasadí mobilní registrační místa a drony

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Ministerstvo dopravy a společnost CzechToll, která začne v tuzemsku 1. prosince provozovat nový mýtný systém, dnes představily mimořádná opatření, která

Ministerstvo dopravy a společnost CzechToll, která začne v tuzemsku 1. prosince provozovat nový mýtný systém, dnes představily mimořádná opatření, která mají pomoci k hladšímu náběhu systému. Obavy z možných kolon pramení především z pomalu postupující registraci vozidel do systému.

Do nového mýtného systému bylo k 20. listopadu registrováno 251 tisíc vozidel, což je přibližně 55 % z celkového očekávaného počtu 458 tisíc automobilů. Obchodní místa CzechTollu tak nejsou zdaleka vytížená. Na přelomu listopadu a prosince ale zřejmě naopak budou přetížená, CzechToll nedávno zveřejnil model, podle kterého by se na hranicích mohly tvořit několik desítek kilometrů dlouhé kolony.

„Naše společnost připravila maximum možných opatření, kterými lze snížit délku čekací doby a omezit dopravní komplikace při spuštění mýtného systému. Do opatření jsme investovali nad rámec smluvních povinností více než 50 milionů korun bez DPH,“ uvedl Matej Okáli, generální ředitel společnosti CzechToll.

Opatření pro spuštění nového mýtného systému

• Vytvořeno 41 dočasných pracovních míst pro komunikaci s vydavateli tankovacích karet
• Rozšířena možnost bezplatného zaslání palubní jednotky do Maďarska, Bulharska, Litvy, Rumunska a Estonska
• Zřízeno 11 dodatečných registračních pracovišť na vybraných hraničních přechodech s nepřetržitým provozem, některá na území Slovenské republiky.
• Vytvořeno 15 mobilních registračních míst s nepřetržitým provozem, která se budou pohybovat na hraničních přechodech a odstavných parkovištích
• Na šesti hraničních přechodech budou nepřetržitě přítomni koordinátoři, jejichž úkolem bude zajistit co nejhladší odbavení zahraničních dopravců při registraci a instalaci nové palubní jednotky;
• do řízení dopravy budou zapojeny drony.
• Na čerpacích stanicích, odpočívkách a parkovištích, kde je obchodní místo pro registraci, vyzývají promotéři osobně řidiče, aby se registrovali (5 vozidel s posádkou).
• Na rizikovou situaci budou upozornění správci zpoplatněných komunikací v Polsku (GDDKIA), Německu (BAG), Rakousku (ASFINAG) a na Slovensku (NDS).

Tagy czechtoll Ministerstvo dopravy mýto
12 komentářů