Hotovo: Rada Jihočeského kraje schválila smlouvy s autobusovými dopravci

Autobus Irisbus dopravce_GW_Bus. Autor: ŠJů/https://commons.wikimedia.org/Autobus Irisbus dopravce_GW_Bus. Autor: ŠJů/https://commons.wikimedia.org/

Obslužnost kraje zajistí tři dopravci. Největší díl získala společnost ČSAD Autobusy České Budějovice.

Jihočeský kraj má téměř po roce od otevření nabídek jistotu zajištění autobusové dopravy na dalších deset let. Rada kraje ve čtvrtek schválila smlouvy se třemi dopravci, kteří v tendru uspěli. Podle nových smluv budou jezdit od června 2022 do června 2032.

Jihočeský kraj vysoutěžil dopravní výkony za zhruba 7,4 miliardy korun. Kraj počítá s tím, že 2,4 miliardy zajistí tržby od cestujících, zbytek půjde z rozpočtu kraje. Smlouvy jsou brutto a riziko tržeb nese kraj. Podle kraje znamená výsledná suma zhruba miliardovou úsporu oproti předpokládaným nákladům.

Obslužnost v sedmi jihočeských okresech zajistí tři společnosti. Hned pět oblastí obslouží společnost ČSAD Autobusy České Budějovice (značka busem) z rakouské skupiny ÖBB-Postbus (Českokrumlovsko, Jindřichohradecko, Písecko, Prachaticko a Strakonicko). Českobudějovicko obhájila společnost GW Bus ze skupiny Jihotrans, Táborsko si připsal BusLine. Kraj tak opustí skupina ICOM (ČSAD Jindřichův Hradec), ČSAD STTrans a táborská firma Comett Plus, pokud nebudou fungovat jako subdodavatelé. Smlouva připouští zajištění části výkonů subdodavatelsky.

Společnosti v jižních Čechách ročně najedou 20,9 milionu kilometrů. Z toho na Českobudějovicku 3,8 milionu, na Českokrumlovsku 2,6 milionu, na Jindřichohradecku 3,7 milionu, na Písecku 2,4 milionu, na Prachaticku 2,6 milionu, na Strakonicku 2,6 milionu a na Táborsku 3,1 milionu kilometrů. Jihočeský kraj může požadovat změnu rozsahu výkonů v rozsahu plus 30 až minus 20 procent.

Do výběrového řízení přišlo celkem 32 nabídek od osmi uchazečů.

Tagy Jihočeský kraj zajištění dopravní obslužnosti Jihočeského kraje
4 komentáře