HN: Czechoslovak Group kupuje od Parobka tvůrce pro řízení letového provozu

Průmyslový holding Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada se dohodl na koupi české pobočky britské firmy Ifield Computer Consultancy (ICC), která

Průmyslový holding Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada se dohodl na koupi české pobočky britské firmy Ifield Computer Consultancy (ICC), která vyvíjí systémy pro řízení letového provozu, uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN). Podle deníku je hodnota obchodu v nižších stovkách milionů korun.

Společnost ICC založil v roce 2002 podnikatel českého původu George Parobek, který je jejím jediným majitelem. Parobek je po matce Francouz, po otci Čech. Z Československa emigroval koncem 70. let přes Jugoslávii, odkud odplul na jachtě. Svůj příběh vyprávěl i v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz.

Ve firmě ICC nyní pracuje asi šedesát lidí, převážně programátorů. V roce 2018 vykázala firma při tržbách 232 milionů zisk necelých deset milionů korun, informují HN.

Czechoslovak Group už jednu podobnou firmu vlastní. V roce 2017 získal většinový podíl ve společnosti CS Soft, která dodává systémy státnímu podniku Řízení letového provozu. Zatímco CS Soft se specializuje třeba na zpracování dat z radaru a jejich vizualizaci, ICC podle HN zapracovává do systému data z letu, vytváří statistiky či vypočítává poplatky za přelet.

Firmy z Czechoslovak Group působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Do holdingu patří i automobilka Tatra. Kromě divize Land Systems, kde se soustřeďuje obranná výroba a obchod pozemních vozidel či munice, se rychle rozvíjí divize Aerospace, kam patří výroba radarů ve společnosti ELDIS Pardubice, servis civilních letadel či letecký výcvik.

Holdingu vzrostly v roce 2018 tržby meziročně o 48 procent na 11,5 miliardy korun a hrubý provozní zisk o 43 procent na 1,9 miliardy. Podniky Czechoslovak Group zaměstnávají dohromady asi 8000 lidí.

ČTK

Tagy Czechoslovak Group George Parobek ICC
1 komentář