Heatrow ruší lety kvůli chystané stávce zaměstnanců, ve vzduchu je i stávka pilotů BA

Pojíždění letadel na největším evropském letišti Londýn - Heathrow. Foto: Heathrow AirportPojíždění letadel na největším evropském letišti Londýn - Heathrow. Foto: Heathrow Airport

Londýnské letiště Heathrow kvůli stávce personálu za vyšší mzdy plánované na pondělí a úterý zrušilo 177 letů. Informoval o tom

Londýnské letiště Heathrow kvůli stávce personálu za vyšší mzdy plánované na pondělí a úterý zrušilo 177 letů. Informoval o tom v sobotu server BBC. Letiště rovněž vyzvalo cestující z nezrušených letů, aby dorazili s předstihem kvůli možným průtahům při odbavování. Pražské letiště v Ruzyni zatím nemá informace, že by se rušení letů týkalo i spojů s Českem.

„Preventivně jsme zrušili 177 letů,“ uvedla mluvčí letiště Heathrow. „Cestujícím z těchto letů budou rezervace změněny na jiné lety, nebo jim bude poskytnuta finanční kompenzace,“ dodala.

Letiště ke zrušení letů přikročilo poté, co personál zahrnující hasiče či bezpečnostní pracovníky odmítl návrh na zvýšení mezd o 7,3 procenta a vyslovil se pro stávku. Podle BBC se nicméně očekává, že dnes budou pokračovat jednání s odboráři s cílem stávku odvrátit.

Ruzyňské Letiště Václava Havla zatím nemá žádné informace o rušení letů mezi Prahou a Londýnem. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí letiště Roman Pacvoň. Zároveň upozornil, že situace se během dneška a pondělí může změnit.

Letecký provoz ve Velké Británii může během srpna ovlivnit také stávka pilotů British Airways. Soudy zamítly návrh dopravce na její zákaz, piloti ještě neoznámili, kdy ji uskuteční.

(ČTK)

Tagy Londýn Heathrow stávka
4 komentáře