Vláda uvolnila mezinárodní dopravu, vlaky a autobusy začnou jezdit od příštího týdne

Zaplněné odstavné nádraží v Praze během omezení provozu. Foto: ČDZaplněné odstavné nádraží v Praze během omezení provozu. Foto: ČD

Téměř dva měsíce po umrtvení mezinárodní osobní dopravy dojde počátkem příštího týdne k velkému uvolnění. Vláda dnes na návrh ministra

Téměř dva měsíce po umrtvení mezinárodní osobní dopravy dojde počátkem příštího týdne k velkému uvolnění. Vláda dnes na návrh ministra dopravy Karla Havlíčka zrušila zákaz provozování mezinárodní drážní a autobusové dopravy.

Uvolnění, po kterém opakovaně volali dopravci, začne platit 11. května. V řadě zemí již delší dobu není přeshraniční doprava vůbec omezena, například mezi Rakouskem a Maďarskem jezdí několik týdnů vlaky.

Pro překročení hranice tak bude možné využívat opět autobusy nebo vlaky, které dopravci vypraví. Automaticky se tak nemusejí ihned vrátit všechny mezinárodní spoje, dopravci ale budou mít možnost jednodušeji zorganizovat například dopravu sezónních pracovníků nebo obnovit linkovou dopravu do přeshraničních oblastí,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Ve svém usnesení vláda s účinností od půlnoci 11. května nadále umožňuje pouze využívat v rámci obchodní letecké dopravy s cestujícími na palubě, při níž je překračována hranice České republiky, pouze mezinárodní veřejné letiště Václava Havla Praha (Praha/Ruzyně, LKPR). Výjimku může udělovat ministr dopravy.

Dopravci už oznámili, že se připravují na uvolnění provozu. „Jsme připraveni co nejdříve začít opět provozovat mezinárodní spoje. Aktuálně neexistoval žádný důvod, proč by měla být zakázána přeshraniční pravidelná přeprava osob do zemí, jako je například Rakousko,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Naopak problém je zatím u Slovenska, kde platí stále zákaz vydaný tamější vládou. „Uvolnění přeshraniční přepravy je jedním z klíčových kroků k restartu země po zavedení nouzového stavu spojeného s koronavirovou pandemií. Věříme, že je to další krok, který směřuje k úplnému odstranění všech překážek pro cesty do sousedních zemí a k návratu života zpět do normálu,“ dodal Ondrůj.

Tagy Ministerstvo dopravy omezení mezinárodní dopravy
157 komentářů