Glosa: Alkohol nepatří za volant, k veslu, ani za řidítka

Cyklisté u vlaku, ilustrační foto. Autor: České dráhyCyklisté u vlaku, ilustrační foto. Autor: České dráhy

Výstupy některých českých politiků v poslední době vyznívají tak, že největším problémem České republiky je nedostatek alkoholu v dopravě. ODS

Výstupy některých českých politiků v poslední době vyznívají tak, že největším problémem České republiky je nedostatek alkoholu v dopravě. ODS chce zrušit nulovou toleranci alkoholu za volantem, poslanci navzdory odmítavému postoji vlády hodlají povolit alkohol vodákům a senátoři zase prosazují přiopilé cyklisty.

Je to celé nesmysl. Alkohol patří mezi drogy a omamné látky a jako takový nemá co dělat v krvi někoho, kdo cokoliv řídí na veřejné cestě. Často se argumentuje jedním pivem k obědu, ale copak pivo k obědu je nějaké lidské právo. Stejně dobře lze pít i vodu. Proč bychom pak měli diskriminovat strojvedoucí, piloty nebo třeba převozníky a nepovolit hladinku i jim?

U alkoholu u řidičů jsou Češi celkem zajedno. Nulová tolerance je správná. V závěru roku 2018 proběhl pravidelný celosvětový průzkum postojů účastníků silničního provozu (E-Survey of Road Users’ Attitudes), ve kterém téměř dvě třetiny dotázaných v českých zemích byly bezvýhradně pro zachování nulové tolerance, dalších 12 procent bylo spíše pro a 11 procent nebylo rozhodnuto. Jen osm procent respondentů bylo zcela proti zachování současného nulového limitu.

U cyklistů by asi průzkum dopadl trochu jinak, u vodáků možná úplně opačně. Jenže i cyklista může zabíjet (kdo někdy uskakoval na smíšené stezce rychle se řítícímu kolu, ví své) a vodák způsobit škody jiným. Autor není naivní a ví, že se na vodě chlastá. Co je obvyklé a široce rozšířené, ale ještě nemusí být správné. Kdo si chce dát pivo, ať chodí na výlety pěšky nebo jezdí vlakem.

Na závěr poznámka na okraj: autor není abstinent, každoročně pálí slivovici a vlastní velký džbán, se kterým chodí pro oblíbenou „jedenáctku“. Vždy pěšky.

Tagy alkohol v dopravě glosa komentář
111 komentářů