Gigavlaky končí. Dopravce je potřebuje jinde, vysmívané diesely po pauze nahradí BEMU

Tesla v závodě u Berlína spustila vlastní osobní železniční dopravu. Zdroj: Tesla EuropeTesla v závodě u Berlína spustila vlastní osobní železniční dopravu. Zdroj: Tesla Europe

Dieselové jednotky Talent vyjedou naposledy 14. června.

Když začátkem loňského září přijela do továrny Tesly v Grünheide u Berlína první vlaková souprava pro zaměstnance, škarohlídi poukazovali na fakt, že do továrny na elektromobily musejí jezdit dieselové vlaky s výraznou uhlíkovou stopou.

Odbočka do zastávky Fangschleuse Tesla Süd totiž není na rozdíl od hlavní trati Berlín – Frankfurt nad Odrou elektrifikovaná.

Zaměstnance Tesly, ale i běžné cestující, vozily dosud na této trati bezplatně dvě jednotky Bombardier Talent s kapacitou 400 cestujících.

Zatímco samotnou trať Tesla v lednu 2022 odkoupila od regionálních drah DRE, soupravy vlastní a provozuje dopravce NEB (Die Niederbarnimer Eisenbahn). Jízda z nádraží Erkner trvá 11 minut, každý den do továrny míří 26 párů spojení.

Deník Berliner Zeitung nyní upozornil, že právě dopravce NEB se nyní rozhodl provoz do Tesly v polovině června ukončit. Jde o překvapivý krok, linka je totiž velmi úspěšná a denně přepraví na 3 000 lidí.

Jsou potřeba jinde

Dieselové jednotky vyjedou naposledy 14. června, kdy smlouva mezi Teslou a NEB končí. Berliner Zeitung uvádí, že důvodem neprodloužení dohody jsou provozní problémy dopravce, který obě jednotky naléhavě potřebuje jinde.

V současnosti má totiž mimo provoz sedm z jedenácti polských jednotek Pesa Link, které zamířily na servis do továrny v Poznani. Další přitom na revizi odjedou během června. NEB zajišťuje provoz na 11 linkách v Berlíně a v Braniborsku, a proto na ně potřebuje nasadit obě jednotky z Tesly.

Zaměstnanci tak budou muset místo vlaků začít využívat kyvadlové autobusy, které od nádraží Fangschleuse jedou sedm minut. Ty však na rozdíl od vlaků nebudou k dispozici široké veřejnosti.

V červenci přijede Siemens

Železniční osobní doprava by se v areálu Tesly měla obnovit během léta. Podle informací Berliner Zeitung však již s jinými vozidly, hovoří se o bateriových jednotkách (BEMU) od společnosti Siemens. Pro použití na této trati je nutné upravit jejich software, proto bude muset být provoz na několik týdnů přerušen.

Tesla vyrábí elektromobily v Grünheide od března 2022. Podle aktuálních informací v závodě zaměstnává celkem kolem 11 000 lidí.

Tagy BEMU Bombardier Talent tesla
26 komentářů