Francouzské státní dráhy končí spolupráci se španělskými v oblasti vysokorychlostních vlaků

Souprava Euroduplex společnosti Ouigo mezi Barcelonou a Madridem. Foto: Ouigo EspaňaSouprava Euroduplex společnosti Ouigo mezi Barcelonou a Madridem. Foto: Ouigo Espaňa

Oficiálním důvodem má být ztrátovost spojení, reálným spíše čím dál větší konkurence obou dopravců.

Francouzské státní dráhy SNCF ukončí letos v prosinci spolupráci se španělským státním dopravcem Renfe při provozu vysokorychlostních vlaků mezi oběma zeměmi.

Informoval o tom francouzský list Les Echos. Spolupráce běží od roku 2013 prostřednictvím firmy Elipsos, ve které mají oba dopravci přesně polovinu.

Společný podnik pokrývá několik spojení. Francouzský dopravce nasazuje své vlaky na trasu Paříž –⁠ Barcelona, zatímco Renfe používá své soupravy na spojení Barcelona – Toulouse, Madrid – Marseille a Barcelona – Lyon. Podle francouzských drah firma prodělává a byla velmi zasažena pandemií koronaviru a pádem tržeb o více než polovinu.

Plán na konec spolupráce přichází v době, kdy si státní dopravci současně více konkurují. SNCF vstoupilo se svými vlaky Ouigo do Španělska na trasu Barcelona – Madrid, Renfe chce jezdit se svými vlaky mezi Marseille a Paříží.

Spojení Paříže a Barcelony skončit nemá, SNCF ho chce provozovat sama na vlastní riziko. Zda bude jezdit přes hranice i Renfe zatím není jasné. Kvůli části úseku na jihu Francie po konvenční trati ale není tak rychlé jako u řady jiných relací po Evropě.

Tagy renfe sncf VRT vysokorychlostní železnice ve Francii vysokorychlostní železnice ve Španělsku
3 komentáře