Francie zpřísnila tresty za používání telefonu při řízení, policie za to může odebrat okamžitě řidičský průkaz

Telefonování za jízdy. Foto: ÚAMKTelefonování za jízdy. Foto: ÚAMK

Francouzským motoristům nově hrozí vyšší postihy za porušení dopravních předpisů, pokud u toho zároveň používali telefon. Podle nových opatření jim

Francouzským motoristům nově hrozí vyšší postihy za porušení dopravních předpisů, pokud u toho zároveň používali telefon. Podle nových opatření jim může být téměř okamžitě odebrán řidičský průkaz, za volant nebudou moci usednout v některých případech až jeden rok. S odvoláním na francouzské úřady o tom informovala agentura AFP.

Mezi přestupky, které se v případě manipulace s telefonem od pátku posuzují přísněji, patří mimo jiné neudání změny směru světelným signálem, přejetí přes plnou čáru, porušení povolené rychlosti, nebezpečné předjíždění, nebo nedání přednosti chodcům.

Do 72 hodin po zadržení pak francouzské úřady mohou neukázněnému řidiči až na půl roku pozastavit platnost řidičského průkazu, v případě požití alkoholu či drog i na rok.

Manipulace s telefonem za jízdy je podle francouzského úřadu pro bezpečnost na silnicích zodpovědná za jedno z deseti zranění při dopravních nehodách a zvyšuje riziko nehody až třikrát.

ČTK

Tagy francie telefonování za jízdy
23 komentářů