Francie zdaní velká SUV. Při nákupu lidé zaplatí 10 euro za každé kilo nad 1,8 tuny

S hmotností až 2 460 kg se nákup BMW X7 ve Francii značně prodraží. S novou daní zaplatí kupují o 6 600 eur navíc. Foto: BMWS hmotností až 2 460 kg se nákup BMW X7 ve Francii značně prodraží. S novou daní zaplatí kupují o 6 600 eur navíc. Foto: BMW

Nákup větších SUV prodraží nová daň o tisíce eur.

Francie je první zemí na světě, která začne zohledňovat v daních i hmotnost auta. Od příštího roku vláda zavede novou daň pro všechna osobní vozidla nad 1,8 tuny s výjimkou elektromobilů. Půjde o jednorázovou platbu při nákupu vozidla. Opatření postihne především prodeje SUV.

O zavedení daně rozhodla po dlouhých jednáních francouzská vláda, výsledek je nakonec částečně kompromisem: řada ekologických organizací požadovala zdanění aut vážících více než 1,4 tuny. To by ale podle vlády až příliš postihlo automobilový průmysl.

Vláda chce podle serveru Les Echos motivovat obyvatele k nákupu lehčích a méně znečišťujících vozidel. Velký propagátor takzvané mikromobility Horace Dediu upozornil na svém twitterovém účtu, že průměrná hmotnost prodávaného vozidla výrazně narostla: ještě v roce 1960 auta vážila v průměru 750 kilogramů, loni průměrné vozidlo ve Francii vážilo 1,24 tuny. Průměrná obsazenost vozidel naopak klesá.

 

Vláda stanovila daň ve výši deset euro za každé kilo nad limit 1,8 tuny takzvané pohotovostní váhy, opatření se tak dotkne opravdu jen největších vozidel z kategorie SUV. Pro srovnání: největší model Škody Kodiaq váží od 1,5 do 1,71 tuny podle typu motoru. Výjimku z placení budou mít elektromobily a větší rodiny, které používají rozměrnější vozidla. Vláda reaguje zavedením poplatku na rostoucí prodeje vozů kategorie SUV, ve Francii tvoří 41 % všech nových aut. „Znamená to větší spotřebu materiálu a energie, větší znečištění a méně dostupného veřejného prostoru,“ řekla ministryně pro proměnu životního prostředí Barbara Pompili.

 

Tagy francie SUV zdanění SUV
83 komentářů