FlixBus spustí linky do Maroka a Pobaltí. Expanduje v Portugalsku a Británii

Autobus FlixBus v Kyjevě. Foto: FlixBusAutobus FlixBus v Kyjevě. Foto: FlixBus

Autobusová společnost FlixBus u příležitosti sedmého výročí své existence oznámila plány na další expanzi. Firma zavede nové mezinárodní spoje do

Autobusová společnost FlixBus u příležitosti sedmého výročí své existence oznámila plány na další expanzi. Firma zavede nové mezinárodní spoje do Maroka a Pobaltí a letos vstoupí na vnitrostátní linky v Portugalsku a Velké Británii.

Vstup do Pobaltí bude FlixBus řídit z Polska, kam začal zajíždět v roce 2016 a o rok později spustil i vnitrostátní síť linek. Nové mezinárodní spoje zahrnou ještě letos Estonsko, Lotyšsko i Litvu.

Už za pět dní vstoupí zelená společnost do Afriky, když začne jezdit z Francie do Maroka. Devět marockých měst – mezi nimi například Marakéš, Rabat, Fès, Meknes, Tanger nebo Casablanca – bude přímo spojeno s 27 francouzskými městy. Autobusy využijí trajekty z jihu Španělska, ve Španělsku přitom nezastavují.

Spoje bude provozovat společnost CTM, která dříve spolupracovala se sítí Eurolines France. Tu FlixBus loni v květnu převzal. Afrika je čtvrtým světadílem, kde bude FlixBus působit. Vedle Evropy jezdí autobusy v jeho službách i v severní Americe (USA) a Asii (Turecko). V příštích letech chce firma proniknout i do jižní Ameriky.

Vedle mezinárodních linek se FlixBus chystá i na vnitrostátní linky ve státech, kam už jezdí přes hranice. První na řadě je Portugalsko, kde loni proběhla liberalizace vnitrostátní autobusové dopravy. Společnost by ráda letos do své sítě zahrnula na 80 portugalských měst.

Podobné plány má i ve Velké Británii. Do Spojeného království jezdí zelené autobusy z Francie, Německa a zemí Beneluxu od roku 2016, a to díky akvizici sítě Megabus. Letos se chystá FlixBus frekvenci spojů ze zmíněných zemí navýšit a spustit první britské čistě vnitrostátní spojení.

„Vidíme obrovský zájem Británie zůstat s Evropou ve spojení, v současné době je země zahraničním investicím obzvlášť nakloněna. Vnitrostátní autobusová síť je dalším krokem k plně integrované nabídce našich spojů pro zákazníky ve Velké Británii,“ uvedl šéf FlixBusu André Schwämmlein.

FlixBus vznikl v reakci na liberalizaci trhu dálkových vnitrostátních linek v Německu. Funguje jako organizátor dopravy, pro kterého jezdí řada dopravců. První autobus vypravil z Mnichova do Erlangenu 13. února 2013. V loňském roce přepravil přes 62 milionů cestujících. Na český trh vnitrostátních linek vstoupil FlixBus v srpnu 2017. Od té doby zde svádí konkurenční boj s domácí Student Agency (zn. RegioJet).

Tagy FlixBus Maroko Pobaltí Portugalsko Velká Británie
8 komentářů