Firma se základním jměním 100 liber plánuje dálkové lety z Prahy s Airbusem A350

Vizualizace A350-900 v barvách společnosti PRAGUSA.One. Foto: Pragusa OneVizualizace A350-900 v barvách společnosti PRAGUSA.One. Foto: Pragusa One

Projekt počítá se startem dálkových linek z Prahy v červnu letošního roku.

V době největší letecké krize se na trhu objevuje nový projekt dálkových letů z Prahy. Pod značkou Pragusa.One ji plánuje britská společnost s chorvatským majitelem a stolibrovým základním kapitálem.

O plánech informoval server Simple Flying, společnost má i vlastní webové stránky, na kterých je umístěna chystaná mapa sítě. Ta počítá se základnou v Praze a chorvatském Dubrovníku.

Mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková pro deník Zdopravy.cz potvrdila, že loni se zástupci tohoto projektu jednali. „V průběhu první poloviny loňského roku jsme byli kontaktováni zástupcem společnosti, která připravuje zmiňovaný projekt PRAGUSA.ONE. Vzhledem ke krizi, která následně výrazně ovlivnila leteckou přepravu, byla jednání pozastavena, proto nemáme v tuto chvíli bližší podrobnosti k aktuálnímu záměru a dalším krokům tohoto dopravce,“ řekla Pavlíková.

Podle britského obchodního rejstříku má firma stolibrové základní jmění, firmu ovládá Kresimir Budinski z Chorvatska.

Firma chce podle serveru příští rok zažádat v Chorvatsku o provozní licenci (AOC) platnou po celé Evropské unii. Hodlá nabízet dálkové lety pouze ve třídě premium economy. V Praze by měl mít dopravce dvě letadla Airbus A350-900 s kapacitou 251 míst v premium economy, stejně tak dvě v Dubrovníku. Podle plánu by měly aerolinky létat do New Yorku, Tokia, Pekingu, Los Angeles, Singapuru, Johannesburgu, Kuala Lumpur a Chengdu. Než letadla získá od Airbusu, chce začít létat s pronajatými letadly včetně A330. Firma zamýšlí začít létat v červnu letošního roku.

U celého projektu existuje řada otázek, zejména u jeho návratnosti. Žádná aerolinka například dosud nepronikla do dálkové dopravy jen s prémiovou třídou na palubě (s výjimkou letů Singapur – New York a dříve spojení Londýn – New York). Dopravce plánuje start v době, kdy velké letecké společnosti stále plnou obnovu dálkových letů nechystají kvůli slabé poptávce.

Tagy dálkové lety letiště praha Pragusa.One Top
60 komentářů