Evropská kosmická agentura hledá počtvrté kosmonauty, výzva je otevřena i Čechům

Kosmonaut, ilustrační foto. Pramen: MDČRKosmonaut, ilustrační foto. Pramen: MDČR

ESA vypisuje výběrová řízení na kosmonauty velmi zřídka. Od roku 1978 se tak stalo pouze třikrát

Evropská kosmická agentura (ESA) připravuje výběrové řízení na pozice nových kosmonautů. Hlásit se mohou i čeští kandidáti, neboť Česká republika patří mezi 22 členských států ESA. Oznámilo to ministerstvo dopravy (MD). Dá se nicméně čekat, že konkurence bude obrovská.

Oddíl kosmonautů nemá být příliš velký, neboť jinak by se podle agentury mohlo stát, že by někteří členové čekali na let příliš dlouho, a ztratili by tak nejlepší roky života. Do stálého oddílu kosmonautů budou vybráni nejspíš čtyři členové (takzvaní kariérní kosmonauti), kteří budou mít lety do vesmíru jisté.

K nim bude vybrána dvacítka náhradníků, kterým se dostane jen omezeného výcviku. Náhradníci budou připraveni nastoupit do služby, pokud by bylo potřeba. ESA vypisuje výběrová řízení na kosmonauty velmi zřídka. Od roku 1978 se tak stalo pouze třikrát, naposledy v roce 2008. Česká republika se stala členem ESA až koncem roku 2008.

Podmínkou pro zařazení mezi evropské kosmonauty je magisterský titul z vybraných oborů, tři roky pracovní zkušenosti po skončení magisterského studia, angličtina na úrovni C1, předložení lékařského osvědčení o zdravotním stavu na úrovni požadované u soukromého pilota (uchazeč ale nemusí být pilotem). Přihlášky bude možné podávat od 31. března do 28. května 2021, více informací je na webových stránkách ESA.

Evropská kosmická agentura ale nehledá pouze kosmonauty. V příštích 10 letech chce nabrat každý rok 100 nových zaměstnanců – průběžně tak budou vypisována výběrová řízení na místa pro inženýry, vědce, administrativní pracovníky a další pozice. ESA přitom preferuje poměrné zastoupení národností.

Tagy ESA kosmonautika
26 komentářů