Evropská komise schválila Lotyšsku finanční injekci 250 milionů eur do airBaltic

Airbus A220-300 nasazuje aerolinka nově i na lety mezi Rigou a Prahou, z jedenácti letů týdně pokrývají tyto stroje většinu. Foto: Jan SůraAirbus A220-300 nasazuje aerolinka nově i na lety mezi Rigou a Prahou, z jedenácti letů týdně pokrývají tyto stroje většinu. Foto: Jan Sůra

Lotyšsko může poslat letecké společnosti airBaltic 250 milionů eur (6,66 miliardy korun) na její záchranu. Balíček na podporu aerolinek schválila

Lotyšsko může poslat letecké společnosti airBaltic 250 milionů eur (6,66 miliardy korun) na její záchranu. Balíček na podporu aerolinek schválila Evropská komise.

Lotyšsko záchranu vysvětluje tím, že letecká společnost hraje klíčovou roli v ekonomice pobaltské země a zajišťuje její dopravní dostupnost. K podpoře dojde navýšením základního jmění, kterým Lotyšsko ještě více posílí svůj majoritní podíl v aerolince. Z 80 % navýší podíl na 96 %.

Lotyšsko už airBaltic navýšilo základní kapitál o 36 milionů eur v polovině dubna, ukazuje se ale, že nestačila. Firma očekává, že investice do firmy neproběhne najednou, ale v několika tranších. Nemají přesáhnout škody způsobené pandemií koronaviru.

Plán aerolinek počítá s redukcí počtu letadel, dopravce obnoví provoz s 22 Airbusy A220-300. Návrat do plného provozu čeká už v roce 2022. Firma již nepočítá s jiným typem letadla.

AirBaltic již obnovil provoz, do Prahy se má vrátit na konci července. Lety zatím nabízí i přes skutečnost, že Lotyšsko omezilo vstup českých občanů kvůli nezvládnutému šíření koronaviru zejména na Karvinsku.

Tagy airBaltic
10 komentářů