Evropa dokončila testování 737 MAX, začne zkoumání výsledků zkušebních letů

Boeing 737 MAX7. Foto. BoeingBoeing 737 MAX7. Foto. Boeing

Boeing doufá v získání opětovné certifikace do konce letošního roku.

Po americkém a kanadském regulátorovi dokončili zkušební lety s upraveným letadlem Boeing 737 MAX i zástupci Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Výsledky ze série letů, které startovaly v kanadském Vancouveru, mají pomoci Boeingu zrušit zákaz provozu těchto letadel.

EASA létala s továrním letadlem v nejmenší verzi MAX 7, jak ukazují data na Flightradar24.com. Vancouver si EASA vybrala kvůli karanténním opatřením v USA. Podle prohlášení na stránkách EASA bude teď data z letů vyhodnocovat. „Pracujeme společně s výrobcem a FAA na tom, aby se vrátilo letadlo do provozu co nejdříve. Ale až si budeme stoprocentně jisti, že je bezpečné,“ uvedla EASA v prohlášení.

Během léta už podobné lety absolvovali piloti amerického Federálního úřad pro letectví (FAA) a kanadského regulačního úřadu Transport Canada (TC).

Letadla jsou odstavena od loňského března po dvou tragických nehodách. Klíčová je pro Boeing úprava automatického systému MCAS, která byla příčinou zřícení letadel v Indonésii a Etiopii. Příští týden proběhne v Londýně velké jednání, které bude řešit reakce pilotů na nový systém a bude připravovat nové standardy pro výcvik. Boeing zatím uvádí jako reálný termín návratu letadla do provozu poslední čtvrtletí. Aerolinky na rozdíl od loňského roku vzhledem k současné krizi oboru na návrat letadel příliš netlačí.

Tagy boeing Boeing 737 MAX EASA uzemnění letadel 737 MAX
25 komentářů