EU nepustí ruské aerolinky do svého vzdušného prostoru, stopku vyhlásila i Kanada

Airbus A319 společnosti Ural Airlines v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A319 společnosti Ural Airlines v Praze. Foto: Letiště Praha

Ruští dopravci se dnes při letech z Ruska do Evropy už raději vraceli zpět.

Ruským leteckým společnostem se výrazně snižují možnosti, kam mohou ještě létat. Dva dny poté, co první země začaly zavírat své nebe ruským letadlům, přistoupí dnes Evropská unie ke stopce ruských letadel na celém území.

Zákaz letů oznámila dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nové opatření budou večer schvalovat ministři zahraničí. Opatření se bude týkat jak ruských dopravců, tak letadel registrovaných v Rusku. Týká se i takzvaného business aviation, tedy například letů pro ruské oligarchy.

Pro ruské dopravce to znamená konec letů do Evropy a problém i pro lety přes Atlantik. Uzavření svého prostoru oznámila dnes i Kanada.

První z evropských zemí, která zakázala ruským letadlům vstup, byla Velká Británie (již mimo EU), následovalo Polsko a Česko. Postupně se přidaly i další země.

Ruský Aeroflot tento krok zjevně neočekával, několik letů do evropských měst během letu otočil zpět. Hrozilo by mu, že by se pak nemusel k letadlům dostat.

Tagy Evropská unie Rusko sankce vůči Rusku zákaz letů
33 komentářů