Etihad Airways se dál topí ve ztrátě, meziročně ji ale o třetinu snížily

Boeing 787-9 společnosti Etihad Airways. Foto: EtihadBoeing 787-9 společnosti Etihad Airways. Foto: Etihad

Letecká společnost Etihad Airways zaznamenala další rok hospodaření s výraznou ztrátou. Prodělek 870 milionů dolarů (19,7 miliardy korun) ale firma

Letecká společnost Etihad Airways zaznamenala další rok hospodaření s výraznou ztrátou. Prodělek 870 milionů dolarů (19,7 miliardy korun) ale firma prezentuje současně jako úspěch: v porovnání s rokem 2018 došlo k výraznému zlepšení hospodářského výsledku, a to o 32 %.

Dopravce z Abú Dhabí je dlouhodobě ve vysokých ztrátách, v roce 2017 proto vedení firmy začalo s novým restrukturalizačním programem. Šéf skupiny Etihad Aviation Group Tony Douglas uvedl, že loni došlo k výraznému snížení nákladů, současně ale stále klesají příjmy z prodeje letenek. „Úspora nákladů nám dává dostatečný prostor pro investice do technologií, inovací i služeb cestujícím,“ řekl Douglas.

Tržby společnosti, která loni začala výrazně škrtat ve svých objednávkách nových letadel i letovém řádu, meziročně klesly o 300 milionů dolarů na 5,6 miliardy dolarů. Podle vedení jsou výsledky lepší, než firma interně plánovala.

Etihad loni přepravil 17,5 milionu cestujících, meziročně o 300 tisíc cestujících méně. Společnost loni obměnila částečně flotilu: nově létá s osmi Boeingy 787-9 a třemi 787-10, naopak prodala A330. Ty si ale částečně zpět pronajala. Průměrný věk flotily je nyní 5,3 roku. Etihad aktuálně létá do 76 destinací po celém světě.

Tagy Etihad Airways
1 komentář