Emirates jsou poprvé za třicet let v mínusu. Ztráta za šest měsíců přesáhla tržby

Odstavená letadla v Dubaji. Foto: EmiratesOdstavená letadla v Dubaji. Foto: Emirates

Dopravce za období od dubna do září prodělával v přepočtu 421 milionů korun denně.

Letecká společnost Emirates odhalila, jak zásadně se její hospodaření zhoršilo během pandemie koronaviru. Dopravce ze Spojených arabských emirátů patří mezi pandemií nejvíce postižené aerolinky. Orientuje se na dálkové lety, u kterých poptávka spadla nejvíce.

Tržby firmy za období od dubna do konce září spadly o 75 % na 11,7 miliardy dirhamů, výnosům pomohla ještě nákladní doprava. Ani ta ale nezabránila tomu, aby pololetní ztráta přesáhla samotné tržby: dosáhla 12,6 miliard dirhamů (77 miliard korun).

Emirates letos v dubnu a květnu zastavily provoz na osm týdnů. Firma je ale stále finančně silná: na účtech k poslednímu září měla 20 miliard dirhamů. Vláda do firmy vložila 2 miliardy dolarů na posílení její pozice.

Náš současný finanční rok jsme začali uprostřed globálního lockdownu, ve chvíli, kdy byla osobní letecká doprava doslova zastavena. V této pro letecký a cestovní průmysl bezprecedentní situaci zaznamenala skupina Emirates poprvé za více než 30 let pololetní ztrátu,“ uvedl šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, předseda a výkonný ředitel Emirates Airline and Group.

Emirates jsou v zástupu aerolinek, které věří v rychlé oživení poptávky po vyvinutí vakcíny proti koronaviru. „Nikdo nemůže předvídat budoucnost, ale očekáváme prudké oživení poptávky po cestování, jakmile bude k dispozici vakcína proti COVID-19. A my budeme připraveni. Než se tak stane, Emirates a dnata budou v pohotovosti, aby dokázaly rychle reagovat na poptávku a uspokojit zákazníky,“ uvedl Al Maktoum.

Počet zaměstnanců skupiny Emirates se oproti 31. březnu 2020 snížil o 24 % na celkový počet 81 334 zaměstnanců (k 30. září 2020). Během prvních šesti měsíců finančního roku 2020/2021 vyřadila Emirates v rámci své dlouhodobé strategie ze své flotily 3 starší letadla.

Tagy emirates
Žádné komentáře