dkv-spojujeme

Embraer posiluje před spojením s Boeingem, podepsal zakázku až na 200 letadel

Embraer E-175 pro společnost Republic Airwaýs. Foto. EmbraerEmbraer E-175 pro společnost Republic Airwaýs. Foto. Embraer

Jen pár dní po oznámení společného podniku s Boeingem se z brazilského Embraeru stává zajímavější nevěsta. Na aerosalonu v britském

Jen pár dní po oznámení společného podniku s Boeingem se z brazilského Embraeru stává zajímavější nevěsta. Na aerosalonu v britském Farnborough podepsala firma během jediného dne kontrakty na dodávku více než 250 letadel v hodnotě přes 12 miliard dolarů.

Největší z nich je s americkou společností Republic Airways, která je už dnes největší provozovatelem letadel řady E-Jet. S aerolinkou podepsal Embraer dohodu na dodávku sta kusů E175 a opcí na E175-E2. Kontrakt má hodnotu 9,3 miliard dolarů. Republic Airways má flotilu 190 embraerů, s kterými létá na linkách z menších amerických letišť do hlavních hubů v USA.

Zatímco Republic Airways objednají ještě starší generaci embraerů, výrobce uspěl i s novou řadou E2. 24 strojů koupí švýcarské Helvetic Airways, 21 brazilský Azul. Embraer očekává, že v příštích dvaceti letech bude poptávka po až 10 550 letadlech do 150 míst.

Zájem o takové stroje zaznamenal i Airbus. Nedávno přejmenované letadlo Bombardier Cseries na Airbus A220 získalo i na aerosalonu velké objednávky. Největší je nákup 60 letadel pro nově založené aerolinky Moxy. Za nimi má stát zakladatel amerických aerolinek JetBlue David Neeleman. Airbus oficiálně jen oznámil nákup 60 letadel zatím utajenému kupci.

Zajímavou a nečekanou transakcí je také nákup boeingů ruským nákladním dopravcem Volga-Dnepr. Objednal si pět nákladních verzí Boeingu 747-8 a současně se dohodl i na nákupu až 29 nákladních letadel 777F. Boeing  podepsal také další obchod na dreamlinery: deset si objednaly indické aerolinky Vistara.

Tagy Airbus boeing Embraer
4 komentáře