EasyJet uzemnil všechna letadla. Kdy znovu vzlétne, netuší

easyJet a jeho Airbus A320. Foto: easyJeteasyJet a jeho Airbus A320. Foto: easyJet

Britská letecká společnost easyJet se po velkém omezení letů v minulých týdnech rozhodla zcela přerušit provoz. Na zemi tak zůstane

Britská letecká společnost easyJet se po velkém omezení letů v minulých týdnech rozhodla zcela přerušit provoz. Na zemi tak zůstane celkem více než tři sta letadel Airbus A320 family.

Firma přerušení provozu oznámila v tiskové zprávě. Výjimkou z uzemnění mohou být pouze některé speciální repatriační lety pro evropské vlády.

„V tuto chvíli neexistuje jisté datum, ke kterému by mohlo dojít k obnovení provozu,“ uvedla firma v prohlášení. Podle rezervačního systému dopravce prodává lety až na termíny od 1. května.

EasyJet uvedl, že uzemnění povede k výraznému snížení nákladů v době, kdy poptávka po létání klesla na minimum. S odbory firma vyjednala dvouměsíční dohodu, podle které budou dostávat posádky 80 % platu od státu. Firma bude platit naopak dál ze svého ty zaměstnance, kteří se stanou dobrovolníky při pomoci v boji s pandemií koronaviru.

EasyJet patří mezi největší letecké dopravce v Evropě, po Ryanairu je druhou největší nízkonákladovou aerolinkou. Ryanair nechává v provozu jen zlomek některých linek, zejména mezi Irskem a Velkou Británií.

Tagy easyjet omezení letů kvůli koronaviru
Žádné komentáře