EasyJet už má více tržeb z kontinentální Evropy než z Velké Británie, navýšil kapacitu

Airbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJetAirbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJet

Dopravce očekává další růst poptávky v příštích měsících.

Letecká společnost easyJet ve třetím čtvrtletí navýší svoji nabízenou kapacitu na trhu až na 60 % stavu před pandemií. Firma věří, že z koronavirové krize vyjde nakonec posílena především díky důkladné nákladové dietě.

Vyplývá to z dnešní zprávy pro investory. „Zaměřili jsme se na trhy a linky s nejsilnější poptávkou. Přizpůsobili jsme se situaci a budeme silnější aerolinkou než v minulosti. Podařilo se nám výrazně snížit jednotkové náklady,“ uvedl šéf easyJetu Johan Lundgren.

V červnu se easyJet dostal zatím na 23 % původní kapacity roku 2019, obsazenost letadel stoupla na 72 %. Od července se firma vrací postupně na 60 % kapacity před pandemií covid-19. Kvůli různým omezením v jednotlivých státech došlo také k netradičnímu přesunu poptávky: poprvé výrazně převýšil objem zakoupených letenek z kontinentální Evropy namísto Velké Británie, tradičně největšího trhu easyJet. Zatímco dlouhodobě byl tento podíl zhruba půl na půl, nově tvoří Velká Británie jen zhruba třetinu rezervací.

EasyJet plánuje ještě navýšit svoji přítomnost na trzích Evropské unie, firma oznámila pořízení nových slotů v Amsterdamu nebo na letištích Linate v Miláně a Orly v Paříži. Firma uvedla, že očekává další růst poptávky v příštích měsících.

V posledním čtvrtletí firma vykázala ztrátu 318 milionů liber, což je podle dopravce v souladu s očekáváním. Dopravce počítá v příštích dvou letech i s mírným nárůstem počtu provozovaných letadel na 330 strojů.

Tagy easyjet
2 komentáře