easyJet bude největším provozovatelem A320 na světě, ohlásil vyšší zisk

Airbus A320neo v barvách easyJet. Foto: AirbusAirbus A320neo v barvách easyJet. Foto: Airbus

Zatímco čím dál více aerolinek hlásí horší hospodářské výsledky za poslední měsíce kvůli rostoucím cenám paliva, druhá největší nízkonákladová společnost

Zatímco čím dál více aerolinek hlásí horší hospodářské výsledky za poslední měsíce kvůli rostoucím cenám paliva, druhá největší nízkonákladová společnost na evropském nebi oznámila v úterý velký růst zisku.

EasyJet za poslední finanční rok, který mu skončil letos v září, vydělal 445 milionů liber před zdaněním, což je meziroční nárůst o patnáct procent. Celkový zisk by byl ještě větší, firma ale odečetla více než 150 milionů liber ztrátu za převzetí části provozu na berlínském letišti Tegel po zkrachovalém Air Berlin. Vedení firmy navrhne růst dividendy o 43 %. Vyplývá to ze zprávy pro investory

Tržby easyJetu stouply meziročně o 16,8 %, dodatečné příjmy z prodeje dalších služeb k samotné letence stouply o 22,7 %, přesáhly už pětinu celkových tržeb. Jde například o poplatky za zavazadla nebo výběr místa. Počty cestujících stouply o desetinu na 88,5 % což ukazuje prodej dražších letenek, než v minulém roce.

easyJet patří mezi aerolinky, které může výrazně postihnout Brexit. Firma se už na odchod z Evropské unie připravila dříve, letadla nechala přeregistrovat do Rakouska. 47 % akcií firmy už vlastní investoři mimo Velkou Británii, easyJet potřebuje nejméně 51 % kapitálu z Evropské unie, aby mohl dál létat po EU bez omezení.

easyJet se dohodl s Airbusem také na nákupu dalších 17 airbusů A320neo, čímž stoupne celková objednávka aerolinek na 147 letadel. Dosud si easyJet objednal 468 letadel, stane se tak největším provozovatelem letadel A320 family na světě. Aktuálně má easyJet ve flotile 315 airbusů, postupně přechází od menších A319 k větším A320 a A321. Nové A320neo jsou v konfiguraci pro 186 cestujících.

Tagy A320neo Airbus Airbus A320neo easyjet
Žádné komentáře