Dvoumiliardová severní spojka v Českých Budějovicích má územní rozhodnutí

Strakonická ulice v Českých Budějovicích. Pramen: ŘSDStrakonická ulice v Českých Budějovicích. Pramen: ŘSD

Spojka, jejíž součástí bude i most přes Vltavu a podjezd pod koridorem, propojí hlavní tah od Plzně s dálnicí D3.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po dvouletých peripetiích zdolalo zásadní milník na cestě k výstavbě takzvané severní spojky v Českých Budějovicích. Jihočeský krajský úřad potvrdil právní moc územního rozhodnutí, když zamítl všechna odvolání. Oznámil to šéf ŘSD Radek Mátl.

Dva a půl kilometru dlouhá severní spojka, jejíž součástí bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem, propojí hlavní tah od Plzně a Písku (I/20) s dálnicí D3. Bude tak plnit funkci severního obchvatu krajského města. Odhadované náklady činí 1,9 miliardy bez DPH.

Jde už o druhé územní rozhodnutí k této stavbě. První vydal stavební úřad v Českých Budějovicích už v listopadu 2018, krajský úřad je ale na základě řady odvolání zrušil. Druhé územní rozhodnutí bylo vydáno letos v červnu, následná odvolání byla tentokrát zamítnuta.

„Můžeme tak pokračovat v přípravě této velmi důležité stavby. Je zpracována dokumentace pro stavební povolení a obratem bude zahájena majetkoprávní příprava,“ uvedl Mátl. Stavět se má v letech 2024 až 2027. Majetkoprávní příprava ale nebude snadná, neboť stavba protne i obydlenou oblast ve čtvrti Kněžské Dvory a bude třeba bourat domy.

Severní spojka je pro město strategických projektem. Má především „odlehčit enormní zátěži ve Strakonické ulici vedoucí městem“. Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice.

Tagy I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
8 komentářů