Dva týdny autobusem v Plzeňském kraji kamkoliv za 12 korun. Příchod Arrivy na západ Čech znamená i nový tarif

Autobusy MAN v barvách Plzeňského kraje. Foto: ArrivaAutobusy MAN v barvách Plzeňského kraje. Foto: Arriva

Plzeňský kraj zavádí od neděle ve veřejné dopravě jednu z největších změn ve své historii. Kromě nástupu Arrivy na všechny

Plzeňský kraj zavádí od neděle ve veřejné dopravě jednu z největších změn ve své historii. Kromě nástupu Arrivy na všechny autobusové výkony přijde od 1. července i nový tarif Integrované dopravy Plzeňského kraje. Pro cestující bude znamenat, že do konce června zaplatí za jakoukoliv cestu autobusem jen 12 korun, levnější cestování oproti současné situaci by mělo být v řadě případů i poté.

Arriva získala zakázku na deset let loni ve veřejné soutěži. „Podmínkou soutěže byl nákup zcela nových částečně nízkopodlažních autobusů s klimatizací, LCD panely, USB porty a napojením na krajský dispečink. Autobusy mají design Modré flotily Plzeňského kraje,“ říká Pavel Čížek, náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

Kraj chce lidi nalákat k vyzkoušení autobusů speciálním akčním jízdným. Jakákoliv cesta jedním autobusovým spojem do 30. června vyjde na 12 Kč (se státními slevami 3 Kč), ať již pojede cestující autobusem ze Sušice do Klatov, nebo z Tachova do Plané.

Nový tarif začne platit 1. července, jedna jízdenka bude platit na autobus, vlak i vybrané MHD. Do systému se zapojily Plzeňské městské dopravní podniky. Nový tarif sjednotí ceny jízdného v autobusech i vlacích. „Maximální cena základní přestupní nezlevněné jízdenky bude 72 Kč, např. ze Železné Rudy nebo Sušice do Plzně. Z Rokycan, Třemošné, Dobřan nebo Nýřan do Plzně bude jízdenka stát 26 Kč, z Plas, Blovic nebo Přeštic do Plzně 36 Kč, ze Zbiroha nebo Stříbra do Plzně 46 Kč, z Klatov či Žihle do Plzně 56 Kč, z Domažlic nebo Tachova do Plzně za 66 Kč,“ uvádí příklady Zdeňka Kmochová ze společnosti POVED, organizátora veřejné dopravy v Plzeňském kraji. Současně budou jízdenky platit i v plzeňské MHD. Jízdenka vlakem na tarif Českých drah z Plzně do Nýřan stojí dosud 31 korun. Nově zaplatí cestující méně a ještě může v Plzni pokračovat MHD. I jednotlivá jízdenka bude zónová, stejně jako předplatné. „Cestující si ale nemusí pamatovat názvy ani čísla zón, stačí znát správný název zastávky, do které cestuje,“ dodává Kmochová.

I nadále bude v platnosti předplatné a také slevy Plzeňského kraje. Určité výjimky budou na mezikrajských relacích, nicméně v rámci Plzeňského kraje, resp. obvodu IDPK, bude prakticky vždy platit tarif Plzeňského kraje. „Ve vlacích bude platit tarif dopravců na mezikrajských či mezistátních relacích, v rámci Plzeňského kraje v plném rozsahu pouze v rychlících a expresech objednávaných Ministerstvem dopravy,“ upřesňuje Pavel Purkart, specialista na železniční dopravu. V případě Českých drah bude možné jejich tarif využít do značné míry i pro cesty uvnitř kraje, ale cestující je povinen si takovou jízdenku zakoupit v e-shopu ČD či aplikaci Můj vlak, jinak bude odbaven novým krajským tarifem. Jízdenky ČD jsou však v IDPK nepřestupné.

Novinkou je i vyšší počet cyklobusů, které vyjedou na začátku hlavních prázdnin. Nejen pro Plzeňany bude určitě atraktivní přímý cyklobus Plzeň – Sušice – Horská Kvilda – Kvilda, který pojede v průběhu hlavních prázdnin o sobotách, nedělích a státních svátcích. Další cyklobusy vyjedou také z Plzně do Manětína, mezi Borem, Přimdou a Rozvadovem nebo z Plané do Konstantinových Lázní a Bezdružic. V provozu zůstává také, až do konce září každou sobotu, turistický vlak Český les z Plzně do Bělé nad Radbuzou a zpět.

Pro cestování po Plzeňském kraji se nabízí jízdenka Turista Plzeňskem, kterou začnou dopravci nově prodávat i ve více stanicích a vozidlech nebo ji bude možné pořídit v mobilní aplikaci. Tato jízdenka bude 24 hodinová. Pro cestování s kolem bude nutné doplatit poplatek za kolo 40 Kč za 24 hodin, 20 Kč ke kratší jízdence.

Určitou proměnou projdou i jízdní řády. Hlavním cílem bylo odstranění souběhů autobusové a vlakové dopravy, zlepšení provázanosti jednotlivých druhů doprav a zavedení pravidelného intervalu. Aktualizované jízdní řády jsou k nalezení ve vyhledávači www.jezdimepokraji.cz, pro vyhledání je nutné zadat datum po 14. červnu.

Tagy Arriva IDPK Integrovaná doprava Plzeňského kraje Plzeňský kraj
12 komentářů