Drážní úřad vydal protokoly ke stavu úzkokolejek a dal lhůtu na nápravu

Úzkokolejka u Nové Včelnice, únor 2024. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářÚzkokolejka u Nové Včelnice, únor 2024. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Cílem společnosti je vyjet začátkem léta.

Drážní úřad vydal očekávané protokoly ze státního dozoru, který v dubnu provedl na úzkorozchodných tratích Jindřichův Hradec – Nová Bystřice a Jindřichův Hradec – Obrataň. Protokoly, které jsou zatím neveřejné, v pátek odeslal Jindřichohradeckým místním drahám (což je majitel tratí) a Správě úzkokolejných drah (což je provozovatelská dceřiná společnost). Deníku Zdopravy.cz to sdělila mluvčí DÚ Pavlína Straková.

Obě firmy mají nyní 15 dnů na podání případných námitek. „V případě obou tratí byly společnosti vyzvány k doložení dokumentů a odstranění nedostatků souvisejících se stavem trati do 30. září 2024,“ uvedla Straková. Připomněla zároveň, že řízení o vydání osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy je stále přerušeno a DÚ čeká na dodání požadovaných dokumentů.

JHMD jsou od září 2022 v insolvenčním řízení, od října stejného roku ukončily veškerý provoz na tratích. Nyní se vede zápas o reorganizaci, přesněji o schválení reorganizačního plánu. Ten předložil soudu koncem května tým věřitele Jana Kysely. Základním předpokladem plánu je obnovení provozu, k čemuž společnost potřebuje od Drážního úřadu osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. O osvědčení žádá Správa úzkokolejných drah (SÚD), která není zatížena dluhy.

Později má být provozovatelem společnost Swietelsky Rail, která se snaží trať dát do pořádku, aby vlaky mohly vyjet co nejdříve. „My jsme s Drážním úřadem v komunikaci a uděláme maximum pro to, abychom všechny jejich obavy anebo požadavky a nedostatky odstranili v co nejkratším čase. A aby – je tam uvedený červen, červenec – aby ta souprava vyjela na koleje a bylo opravdu vidět, že to má schopnost žít. Musím říci, že bez ohledu na to, zda bude schválený reorganizační plán, tak my chceme na tu trať vyjet. Aby ten signál byl silný, že se to podařilo oživit,“ uvedl před soudem šéf Swietelsky Rail CZ Viliam Perknovský.

Na zprávu od Drážního úřadu čeká i Krajský soud v Českých Budějovicích, který reorganizaci řeší. Je tak možné, že se obsah protokolů objeví v insolvenčním rejstříku. „S protokoly Drážního úřadu se nyní podrobně seznamujeme. Nicméně nejde o tak závažné nedostatky, že bychom se s nimi nevypořádali, zvláště ve spolupráci se společností Swietelsky Rail,“ řekl dnes deníku Zdopravy.cz Kysela. Přesnější odhad termínu zahájení provozu bude podle něj firma mít po zevrubném prostudování protokolů.

Seriál o JHMD v potížích najdete pod tagem insolvence JHMD, rozhovor s Janem Kyselou zde.

 

 

 

Tagy Drážní úřad insolvence JHMD JHMD
4 komentáře