dkv-spojujeme

Drážní úřad povolil provoz v tunelu Ejpovice. Nákladní vlaky už jezdí, zatím pomalu

Budování tunelu Ejpovice vrcholí. Autor: FB ministerstva dopravy ČRBudování tunelu Ejpovice vrcholí. Autor: FB ministerstva dopravy ČR

Drážní úřad dnes v 15:50 povolil provoz v jižním tubusu Ejpovického tunelu, který je součástí přeložky tratě mezi Plzní a

Drážní úřad dnes v 15:50 povolil provoz v jižním tubusu Ejpovického tunelu, který je součástí přeložky tratě mezi Plzní a Rokycany. Zkušební provoz je povolen do 31. prosince 2019.

„Z důvodu náročnosti kontrolního procesu byly kontroly rozloženy do dvou dnů. První část byla zkontrolována již v úterý, další část prošla obhlídkou ve čtvrtek,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Novák.

Do tunelu tak už mohou vlaky. Dnes jej využijí pouze nákladní dopravci, osobní doprava začne tunel využívat od pátečního rána po průjezdu protokolárního vlaku v osm ráno.

První nákladní vlak (ČD Cargo/26 vozů/1048 tun) vjel kolem půl páté do tunelu od Plzně a zamířil do pražské Libně. Musel přitom dodržet rychlostní omezení 30 kilometrů za hodinu. Další vlaky by měly jezdit zatím maximálně 50 kilometrů za hodinu.

Podle mluvčí SŽDC Radky Pistoriusové bude o navyšování rychlosti rozhodovat traťmistr. Rychlost by se každopádně měla postupně ve zkušebním provozu zvýšit až na 120 kilometrů v hodině. Začátkem roku se pak uskuteční pantografová zkouška a rychlost se zvýší na 160 kilometrů v hodině.

To už by měl být v provozu i severní tubus. „Ten závěrečná kontrolní prohlídka teprve čeká,“ doplnil Novák. Podrobnější informace k provozu tunelu přinese deník Zdopravy.cz v pátek ráno.

Tagy Drážní úřad provoz SŽDC tunel Ejpovice
9 komentářů