Dráhy v pondělí obnoví spojení do Berlína. Na hranicích bude kontrola

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhy

České dráhy v pondělí obnoví první z mezinárodních linek, které byly zrušeny kvůli virové nákaze a s ní spojených omezení.

České dráhy v pondělí obnoví první z mezinárodních linek, které byly zrušeny kvůli virové nákaze a s ní spojených omezení. Ve spolupráce s Deutsche Bahn začnou v pondělí znovu jezdit expresy Berliner Praha – Drážďany – Berlín. Půjde zatím o tři páry vlaků.

Další spoje Berliner (včetně prodloužení do Hamburku a Kielu) a ostatní mezinárodní linky budou obnoveny až v průběhu června.

„Na hranicích budou zatím až do ukončení příslušných opatření probíhat namátkové kontroly cizineckou policií. Vlaky pak budou pokračovat za hranice až po této proceduře, proto žádáme cestující o pochopení,“ uvedl ředitel odboru dálkové dopravy Českých drah Petr Vondráček. Podle něj by cestující měli počítat s časovou prodlevou. Pravidla pro cestování do ciziny jsou na stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Vlaky budou zatím v provozu bez restauračních vozů. S jejich zařazením zpět do vlaků se počítá, až to umožní epidemiologická opatření v Česku i v Německu.

„S partnery v zahraničí jednáme o dalším rozšiřování mezistátní vlakové dopravy, jak to umožní epidemiologická situace v příslušných státech a procedury na hranicích. V červnu předpokládáme obnovení provozu také dalších vlaků Berliner a prodloužení jejich plánovaných tras do Hamburku a Kielu. S kolegy z rakouských ÖBB bychom mohli obnovit provoz railjetů Vindobona z Prahy a Brna do Vídně a Štýrského Hradce a Jižních expresů z Prahy a Českých Budějovic do Lince,“ doplnil Vondráček.

V červnu se počítá rovněž s obnovením regionální dopravy přes hranice.

Posílení autobusových spojů do Berlína zároveň dnes oznámil RegioJet. Dosavadní frekvenci spojů z Prahy do Drážďan a Berlína zvyšuje počínaje pondělím na čtyři týdně (místo dosavadních dvou). Spoje budou jezdit v pondělí, středu, pátek a sobotu. RegioJet tak opět vstupuje i na vnitroněmeckou trasu Drážďany – Berlín a zpět.

Obnovené mezistátní vlaky Praha – Berlín:
• EC 178 Berliner Praha hl. n. (6:26) – Berlin Hbf (tief) (10:42),
• EC 174 Berliner Praha hl. n. (10:26) – Berlin Hbf (tief) (14:42),
• EC 170 Berliner Praha hl. n. (16:26) – Berlin Hbf (tief) (20:42)

Ve směru z Německa do Prahy:
• EC 171 Berliner Berlin Hbf (tief) (6:56) – Praha hl. n. (11:36) – v provozu od úterý 26. května,
• EC 175 Berliner Berlin Hbf (tief) (12:56) – Praha hl. n. (17:36),
• EC 179 Berliner Berlin Hbf (tief) (16:56) – Praha hl. n. (21:36).

Tagy Berliner České dráhy Praha - Berlín RegioJet Top
29 komentářů