Dráhy otevřou vládní salonky na hlavním a Masarykově nádraží

Vládní salonek na pražském hlavním nádraží. Autor: České dráhyVládní salonek na pražském hlavním nádraží. Autor: České dráhy

České dráhy v sobotu zahájí sérii letošních oslav ke 100. výročí vzniku republiky. První atrakcí bude otevření vládních salonků na

České dráhy v sobotu zahájí sérii letošních oslav ke 100. výročí vzniku republiky. První atrakcí bude otevření vládních salonků na hlavním a Masarykově nádraží, kde budou probíhat komentované prohlídky. Reprezentativní prostory, které dříve využívali panovníci a později prezidenti při cestách po železnici, budou otevřené od 10 do 17 hodin.

„Salonky bude možné navštívit také každou další poslední sobotu v měsíci až do konce letošního roku. ČD také připravují komentované vycházky mezi hlavním a Masarykovým nádražím i speciální kostýmované prohlídky hlavního nádraží,“ uvedl mluvčí drah Petr Pošta.

Dopravce na zbytek roku chystá i další projekty, kterými připomene jubileum republiky. Na jejich realizaci spolupracuje s partnery, zejména Národním technickým muzeem a Československou obcí legionářskou.

Přes léto tak budou mít zájemci možnost navštívit takzvaný Prezidentský vlak, ve svátek 28. října pojede speciální vlak z Prahy přes Beroun a Křivoklát do Lužné u Rakovníka a těsně před Vánoci vypraví ČD soupravu z rakouského Summerau přes České Budějovice a Tábor do Prahy. Připomenou tak návrat T. G. Masaryka z exilu. V duchu oslav se ponese také Národní den železnice 22. září v Českých Budějovicích.

Tagy České dráhy nádraží salonek výročí
9 komentářů