Dráhy ošetřily vnitřek vlaků na severní Moravě trvanlivým nástřikem proti virům a bakteriím

Aplikace ochranného nanonástřiku. Pramen: NanoZoneAplikace ochranného nanonástřiku. Pramen: NanoZone

České dráhy zkoušejí v 11 vlakových jednotkách v Moravskoslezském kraji novou ochranu proti virům a bakteriím. V interiéru vlaků nanesly

České dráhy zkoušejí v 11 vlakových jednotkách v Moravskoslezském kraji novou ochranu proti virům a bakteriím. V interiéru vlaků nanesly speciální nanonástřik, který má omezit výskyt škodlivých původců nemocí. Jde o pilotní projekt, na kterém dráhy spolupracují s Moravskoslezským krajem, společností NanoZone a Zdravotním ústavem Ostrava.

„Projekt byl plánován již před pandemií nového koronaviru, s jejím příchodem se ale jeho realizace urychlila. V další fázi bude probíhat vyhodnocování celého projektu,“ uvedla mluvčí drah Vanda Rajnochová. V průběhu necelého měsíce byla ochranná vrstva aplikována do devíti jednotek CityElefant 471 a dvou jednotek RegioPanter 650. Cestující se těmito vlaky svezou na tratích 321 Český Těšín – Opava, 271 a 320 od Suchdola nad Odrou po Mosty u Jablukova. Dohromady nyní jednotky ošetřené nanonástřikem zajišťují v Moravskoslezském kraji zhruba 100 spojů denně.

Nanonástřik je podle drah unikátní v tom, že jde o dlouhodobou ochranu, která by měla vydržet minimálně tři roky. Jednotky byly ošetřeny v době jejich čištění. Poté, co byl pravidelný úklid dokončen, následovala aplikace nanonástřiku, každá jednotka zabrala zhruba čtyři hodiny.

„Nyní bude firma NanoZone provádět monitoring hygienické čistoty ošetřených povrchů. Pravidelně bude ve vlacích odebírat a vyhodnocovat vzorky také Zdravotní ústav Ostrava,“ doplnila Rajnochova.

Garantem projektu je Moravskoslezský kraj, který uhradil náklady ve výši zhruba dvou milionů korun.

Tagy České dráhy kornavir Moravskoslezský kraj nanonástřik NanoZone
13 komentářů