DPP testuje aplikaci, která upozorní na riziko srážky s tramvají

Symbol aplikace Pozor tramvaj! Pramen: DPPSymbol aplikace Pozor tramvaj! Pramen: DPP

Aplikace je určena pro chodce i motoristy, dopravní podnik její užitečnost vyhodnotí v létě.

Dopravní podnik hl. m. Prahy začal tento týden testovat novou aplikaci, která je určena nepozorným účastníkům dopravy. Aplikace je upozorní na hrozící srážku s blížící se tramvají. Novinku vyvinula firma Safe Public Transport.

Aplikace „Pozor tramvaj!“ se zkouší na třech páteřních linkách (9, 11, 22), kde je celkem 97 tramvají nově vybaveno vysílacím zařízením. To komunikuje s aplikací v telefonech za pomoci technologie Bluetooth. Testování bude probíhat do konce letošního června.

Aplikace je k dispozici v App Store nebo Google Play. Při jejím využívání si lze vybrat ze dvou základních režimů: „při používání telefonu“, který je nastaven jako výchozí, a „plná verze/dětský režim“. V prvním případě dostane uživatel upozornění na nebezpečí, pouze pokud telefon zrovna používá.

Varování (mimo jiné v podobě tramvajového zvonku) se spustí, jakmile je tramvaj zhruba 100 až 120 metrů od uživatele. Tramvaje DPP, které jsou vybaveny vysílacím zařízením, jsou zvenčí i zevnitř u dveří označeny samolepkou „Pozor tramvaj!“ s QR kódy na stažení aplikace.

„Od projektu si slibujeme snížení počtu střetů s tramvajemi a zvýšení bezpečnosti dopravního provozu,“ uvedl Milan Slunečko, vedoucí jednotky Správa vozidel tramvaje DPP. Podle něj bude provoz nového systému v létě vyhodnocen a DPP se rozhodně, zda jím osadí všechny tramvaje.

Společnost Safe Public Transport vznikla v říjnu 2019 jako Livorneto Company. Jde o akciovou společnost s kmenovými akciemi na jméno v listinné podobě. Podle zápisu z valné hromady z loňského ledna vystupovaly tehdy v roli akcionářů firmy Profispolečnosti Praha a Profispolečnosti Holding SE, které se specializují na zakládání firem na klíč a poskytování sídel.

„Dosavadní testování ani pilotní provoz projektu ‚Pozor tramvaj!‘ nás nestojí ani korunu, ani nás k ničemu nezavazuje. Ostatně, to byly podmínky, pod kterými jsme do projektu vstupovali. Nápad nám přišel zajímavý a užitečný, ročně registrujeme desítky srážek chodců s tramvajemi a stovky střetů aut s tramvajemi, proto jsme umožnili společnosti Safe Public Transport, abychom zařízení a aplikaci společně otestovali v běžném provozu na třech linkách se zapojením veřejnosti. Jen díky tomu můžeme získat relevantní data. Pokud se po jejich vyhodnocení potvrdí úspěšnost projektu, o dalších případných krocích bude rozhodovat představenstvo. A pokud by se DPP rozhodl pro aplikaci zařízení do všech svých tramvají, bude to realizovat formou veřejné zakázky,“ uvedl mluvčí DPP Daniel Šabík.

Tagy dpp Safe Public Transport
56 komentářů