DPP poptává silovou elektřinu za 1,5 miliardy korun na další tříleté období

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začal s předstihem hledat dodavatele silové elektřiny na období od 1. ledna 2021. Současnému

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začal s předstihem hledat dodavatele silové elektřiny na období od 1. ledna 2021. Současnému dodavateli, kterým je Pražská energetika, vyprší smlouva den předtím.

DPP uzavírá s dodavatelem smlouvu vždy na jeden rok s možností prodloužení o další dva roky. Smlouva s Pražskou energetikou byla uzavřena na rok 2018 a dodatkem prodloužena. Podobně to chce podnik udělat i s vítězem aktuálního tendru, předpokládaná cena silové elektřiny za 36 měsíců činí 1,455 miliardy korun. Jde především o odběrná místa metra a tramvají. „DPP zatím vždy využil možnost prodloužení, takže se soutěžilo každé tři roky,“ uvedla mluvčí podniku Aneta Řehková.

Podobně jako u Správy železniční dopravní cesty nejde ani v tendru DPP o cenu energie, nýbrž o koeficient, o který si dodavatel navýší ceny z burzy Power Exchange Central Europe (PXE). SŽDC využívá aukci, kterou na letošek vyhrál Amper Market, na příští rok ČEZ.

„DPP využívá nástroj postupného nákupu elektřiny. Tedy podle vývoje velkoobchodního trhu se rozhoduje o nákupech částí své spotřeby. Takže nejsme přímo účastníkem obchodování, ale obchodujeme přes prostředníka, tedy našeho dodavatele silové elektřiny. Výhodou je převzetí odpovědnosti za odchylku a administrativní a legislativní pokrytí těchto činností,“ doplnila Řehková.

V loňském roce zaplatil DPP za silovou elektřinu 367 milionů korun. Pro srovnání, SŽDC zhruba 1,6 miliardy.

Tagy dpp silová elektřina
7 komentářů