DPP má nového šéfa řidičů, strojvůdců i plánovačů. Dopravní ředitel se poprvé vybíral výběrovým řízením

Nový provozní ředitel DPP Jan Barchánek je i aktivní řidič autobusu. Foto: DPPNový provozní ředitel DPP Jan Barchánek je i aktivní řidič autobusu. Foto: DPP

Jan Barchánek vystřídá Ladislava Urbánka, který zůstává místopředsedou představenstva.

Novým dopravním ředitelem pražského dopravního podniku (DPP) se k 1. září stane Jan Barchánek, dosavadní vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP. Uspěl ve výběrovém řízení, které podnik vypsal v červnu a do kterého se přihlásilo 12 uchazečů.

Barchánek vystřídá v exekutivní funkci dopravního ředitele Ladislava Urbánka, kterého představenstvo znovu zvolilo k 19. srpnu do statutární funkce místopředsedy představenstva na další funkční období.

Představenstvo DPP bude nadále pracovat ve složení: Petr Witowski – předseda představenstva, Ladislav Urbánek – místopředseda představenstva, Marek Kopřiva, Jiří Špička a Jan Šurovský – členové představenstva DPP.

Pozice dopravního ředitele je exekutivní funkce v managementu podniku. Má na starosti řízení celého provozního úseku, tedy všech řidičů, strojvedoucích metra či dispečerů. Úsek řídí organizování dopravy a v koordinaci s organizací ROPID tak rozhoduje, kde a jak se bude jezdit.

Jednotliví ředitelé DPP jsou na stejné úrovni, někteří z nich však mají kromě výkonné funkce i statutární pozici v představenstvu. Právě to byl dosud případ Ladislava Urbánka, současným krokem se obě roviny oddělí.

První výběrové řízení

Jedná se o první případ, kdy byl nový dopravní ředitel vybrán v rámci otevřeného výběrového řízení,“ připomněl náměstek primátora a předseda dozorčí rady DPP Zdeněk Hřib.

Jan Barchánek se od technického pracovníka vypracoval do top manažerských pozic a v současnosti je uznávaným odborníkem na městskou hromadnou dopravu nejen v ČR, ale také na mezinárodní úrovni. Je to krásná ukázka toho, že DPP je atraktivní zaměstnavatel, který dokáže přitáhnout perspektivní lidi a umožní jim další profesní i kariérní rozvoj,“ dodal Petr Witowski, generální ředitel DPP.

Pevně věřím, že znalosti a zkušenosti za 23 let mého působení v různých provozních i manažerských funkcích DPP budou i v nové pozici přínosem,“ uzavírá Jan Barchánek.

Ten v DPP pracuje od února 2001, kde prošel různými pozicemi od technického pracovníka v oblasti řídicích a informačních systémů až po vedoucího oddělení Kvalita a technika řízení.

V březnu 2008 se stal zástupcem vedoucího jednotky Provoz Autobusy DPP, od října 2018 pak jejím vedoucím. Je členem dopravně-provozní skupiny Sdružení dopravních podniků ČR a místopředsedou autobusové komise Mezinárodního svazu veřejné dopravy (UITP). Je stále také aktivním řidičem autobusu s platným profesním osvědčením.

Na pozici vedoucího jednotky Provoz Autobusy vypíše podnik výběrové řízení.

Nový provozní ředitel DPP Jan Barchánek je i aktivní řidič autobusu. Foto: DPPNový provozní ředitel DPP Jan Barchánek je i aktivní řidič autobusu. Foto: DPP
Tagy dpp personální změny v DPP představenstvo DPP Zdeněk Hřib
Žádné komentáře