DPP chce ozdobit vestibul metra na Florenci světelným uměleckým dílem, vypsal soutěž

Modernizace stanice Florenc zahrnuje výměnu její stropní desky. Pramen: Daniel Šabík/DPPModernizace stanice Florenc zahrnuje výměnu její stropní desky. Pramen: Daniel Šabík/DPP

Světelný objekt by měl být odhalen zároveň s koncem modernizace stanice Florenc v roce 2026.

Vestibul stanice metra Florenc C, který aktuálně prochází modernizací, by mělo od roku 2026 zdobit nové umělecké dílo spojené se světlem. Dopravní podnik hl. m. Prahy (společně s Galerií hl. m. Prahy) aktuálně vypsal na podobu „světelného objektu“ soutěž. Vítěz by měl být znám v září.

Objekt by měl být instalován v pasáži mezi severní a jižní částí vestibulu stanice. „Předpokládáme, že návrh nového uměleckého díla bude vycházet z kvalitních až revolučních projektů, kdysi přítomných v pražském metru. Jako byl třeba legendární biometrický světelný objekt v podhledu vestibulu stanice Náměstí Míru,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib. Zmíněné umění ze stanice Náměstí Míru zmizelo v 90. letech kvůli vybudování trafiky.

Podle DPP by součástí rekonstrukcí veřejných prostor metra (nebo vzniku nových stanic) měla být i umělecká díla, a to s vazbou na dané místo.

„Za posledních několik dekád se nedařilo cíleně a koncepčně doplňovat umělecká díla do tak významného veřejného prostoru, kterým pražské metro je. Věřím, že úzká spolupráce GHMP a DPP na soutěžním dialogu pro světelný výtvarný objekt, nebo světelnou instalaci podchodu stanice Florenc přinese kvalitní a reprezentativní současné umění s mezinárodním přesahem,“ uvedla Marie Foltýnová, vedoucí Oddělení správy veřejné plastiky Galerie hl. m. Prahy.

Tagy dpp stanice metra Florenc
10 komentářů