DPP chce letos začít s opravou stanic Opatov a Flora. Obnoví i protichemický systém

Pražské metro. Autor: DPPPražské metro. Autor: DPP

Pražský dopravní podnik se ještě letos hodlá pustit do celkové rekonstrukce dalších stanic metra. Na seznamu jsou především stanice Opatov

Pražský dopravní podnik se ještě letos hodlá pustit do celkové rekonstrukce dalších stanic metra. Na seznamu jsou především stanice Opatov a Flora, pro které se aktuálně připravuje zadávací dokumentace do tendru. „Pokud se soutěže obejdou bez průtahů, tak práce začnou na podzim,“ řekl investiční ředitel DPP Tomáš Kaas.

Rekonstrukce budou obnášet například výměnu izolace a elektroinstalace, obnovu povrchů nebo osazení nového osvětlení. Podle Kaase by se měly obejít bez úplného uzavření stanic. Nejblíže k zahájení má nicméně výměna eskalátorů na Karlově náměstí. Práce chce podnik sladit s koncem školního roku.

Dopravní podnik by do budoucna chtěl revitalizovat dvě stanice ročně, příští rok má dojít například na Českomoravskou nebo Kačerov. Obnovu chce podnik zajistit buď vlastními silami nebo ve spolupráci se soukromým partnerem. Pro takovou spolupráci už některé stanice vytipoval, vedení podniku jmenuje především Holešovice, Roztyly a Skalku. „To jsou tři stanice, které mají pro takovou spolupráci potenciál,“ uvedl ekonomický ředitel podniku Peter Hlaváč.

DPP bude ale muset zohlednit i jiné zájmy, například u Nádraží Holešovice mají své plány i České dráhy, Správa železniční dopravní cesty a developer Karlín Group. Na Roztylech chtějí developeři využít plochu autobusového nádraží, přesněji řečeno prostor nad ním.

V součinnosti s developerem chce DPP postupovat i při budování a využití stanic na nové lince D. Tendr vyhrála skupina Penta, se kterou DPP plánuje společný podnik. Jeho vznik bude v úterý schvalovat rada města v pozici valné hromady DPP. Společný podnik by pak pro každou ze stanic měl ještě zvláštní dceřinou firmu.

Pokud jde investice do stanic, hodlá dopravní podnik ještě letos osadit šest až osm z nich i novým systémem protichemického varování. Podrobnosti ale podnik neuvádí, Kaas pouze sdělil, že zakázka za zhruba 40 milionů se připravuje.

Pražané se mohou letos těšit i dva otevření dlouhodobě uzavřených vestibulů stanic metra na trase B. Na začátku září skončí práce na opravě eskalátorů na Náměstí Republiky. Za měsíc zpřístupní dopravce od loňského roku uzavřený vestibul metra Anděl, který ústí do Nádražní ulice.

 

Tagy dpp metro stanice
3 komentáře