DPP čeká volba nového člena představenstva. Spojené síly tlačí slovenského manažera

Souprava metra na trase C. Foto: DPPSouprava metra na trase C. Foto: DPP

Dozorčí rada Dopravního podniku hl. města Prahy (DPP) bude zítra řešit, zda na volné páté místo člena představenstva nastoupí slovenský

Dozorčí rada Dopravního podniku hl. města Prahy (DPP) bude zítra řešit, zda na volné páté místo člena představenstva nastoupí slovenský manažer Matej Augustín. Toho do čela navrhly Spojené síly pro Prahu, část koalice má ale s tímto jménem problém. Praha opět nevypsala na post v představenstvu DPP žádné výběrové řízení.

Kvůli Augustínovi je na zítřek svolané mimořádné jednání dozorčí rady. Na posledním jednání se byl Augustin představit, řadu členů ale vůbec nepřesvědčil. O plánu instalovat Augustína na jeden z nejvyšších postů v pražské dopravě informovaly jako první server SeznamZprávy.

Náměstek primátora Petr Hlubuček plán vysvětluje tím, že stávající ekonomický ředitel DPP Peter Hlaváč se podle něj vyjádřil, že chce skončit. Hlaváč ale není v představenstvu a podle něj nebyla jeho slova plně pochopena. „Oznámil jsem i vedení Prahy, že skončím, pokud nebudu mít větší možnost podílet se na řízení firmy, tedy členstvím v představenstvu. Nejsem úplně spokojen s tím, jakým směrem se DPP vyvíjí,“ řekl Hlaváč.

Proč Spojené síly navrhují Augustina? „Jsme přesvědčeni, že je to zkušený odborník z oboru dopravy, kterých opravdu není mnoho. Vítám, že je pan Augustín ze Slovenska, znamená to totiž, že není nijak napojen na české vlivové skupiny,“ řekl Hlubuček. Na dotaz, proč nebylo na tento post vypsáno výběrové řízení uvedl, že současný šéf DPP Petr Witowski rovněž neprošel soutěží.

Části koalice vadí především Augustínova manažerská zkušenost, která je spojena s érou bývalého slovenského premiéra Roberta Fica,V éře Ficovy vlády vedl Augustín státní železniční společnost Cargo Slovakia. Za jeho působení se v roce 2009 podle zpráv médií dostal tento dopravce do ztráty 127 milionů eur. V první polovině roku 2010, než byl odvolán, pak vykázala firma Cargo Slovakia ztrátu 36,3 milionu eur.

Páté místo v představenstvu DPP je volné déle než rok.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp Spojené síly pro Prahu
5 komentářů