DPO ukázal první oficiální snímky doubledeckerů, vyjedou až v říjnu

Nové dvoupodlažní autobusy pro Ostravu. Foto: DPONové dvoupodlažní autobusy pro Ostravu. Foto: DPO

Poprvé nové dvoupodlažní autobusy svezou cestující v říjnu, DPO je chce využít nejen na turistickou linku.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) ukázal první snímky nových dvoupodlažních autobusů Scania. Dopravce se stane prvním v zemi, který doubledeckery nasadí na pravidelné linky. Jezdit začnou nejdříve v říjnu.

Ze snímků je patrné, že nové autobusy mají prosklenou střechu. Jsou 4 metry vysoké, klimatizované bude spodní podlaží včetně stanoviště řidiče. Autobus je vybaven mechanickou plošinou pro invalidní vozík, Wi-Fi připojení bude v obou podlažích. „Naše dvoupodlažní autobusy jsou jedinečné, navržené zcela podle ostravských požadavků. Jsou poháněny plynem CNG, takže nebudou tolik zatěžovat ovzduší a budou mít prvotřídní vybavení, stejně jako všechna moderní vozidla z našeho vozového parku,“ říká předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys. Za každý autobus zaplatí DPO necelých 14,5 milionu korun.

Autobusy zachytili už v pátek obyvatelé Ostravy v ulicích, jezdit ale ještě nezačnou. Autobusy čekají dokončovací práce v paskovském závodě Scania spočívající především v instalaci palubních, odbavovacích a kamerových systémů, a homologační proces pro provoz nového vozidla na silničních komunikacích. DPO si převezme hotová vozidla přibližně za dva měsíce. Na konci července DPO prodloužil Scanii termín dodání na konec října.

Doubledeckery se měly v ostrém provozu objevit již 1. července 2020. Z důvodu pandemie koronaviru však čelila španělská pobočka Scanie odstávce provozu. „Doubledeckery do plného provozu nasadíme na podzim. Budou jezdit o prázdninách, víkendech a českých i polských státních svátcích na lince mezi ZOO a Dolní oblastí Vítkovice. Pro všední dny je budeme nasazovat i na jiných linkách nebo budou k dispozici i pro objednávkovou dopravu,“ doplnil  Morys.

Doubledeckery v číslech:
Počet kusů: 2 ks
Cena zakázky: 28 600 000 Kč
Pohon: CNG
Počet míst k sezení: 68 osob (13 míst v dolním podlaží a 55 míst v horním podlaží)
Celková kapacita: 80 osob
Výška: 4 m
Délka: 12,3 m

Nové dvoupodlažní autobusy pro Ostravu. Foto: DPONové dvoupodlažní autobusy pro Ostravu. Foto: DPONové dvoupodlažní autobusy v Ostravě. Foto: Monika Křeménková / FB skupina OstravaVýroba nového dvoupodlažního autobusu pro Ostravu. Foto: DPOVýroba nového dvoupodlažního autobusu pro Ostravu. Foto: DPOVýroba dvoupodlažních autobusů pro Ostravu. Foto: DPO
Tagy dopravní podnik ostrava DPO dvoupodlažní autobus Scania
35 komentářů